Přijíždí ikona arabského undergroundu YASMINE HAMDAN & soutěž o 2x2 vstupy!

Přijíždí ikona arabského undergroundu YASMINE HAMDAN & soutěž o 2×2 vstupy!

Ikona arabského underground, která boří konzervativní tradice, přijíždí se svým současným projektem, kde spojila síly s Marcem Colinem, lídrem Nouvelle Vague.

Evropané jsou šokováni elektronickou taneční hudbou ze zemí, které si stereotypně spojují s arabským světem či islámem, tamní umělci totiž boří vžitá tabu s větší razancí než v západním světě. Libanon se vžitým klišé vymyká, což před léty potvrdilo duo Soapkills, spojení ženského hlasu Yasmine s elektronikou.

Video Yasmine Hamdan

Zpěvačka skupiny je dnes undergroundovou ikonou celého arabského světa, její hudba se stala soundtrackem alternativního umění, a to doslova: palestinský filmař Elia Suleiman si vybral skladby Soapkills do svého mezinárodně oceněného filmu Divine Intervention. Ta se po rozpadu Soapkills usadila v Paříži, kde natáčela s Mirwaisem Ahmadzaï, producentem Madonny, spolupracovala s CocoRosie a svůj zatím největší projekt natočila s vedoucím průkopnické skupiny Nouvelle Vague, Marcem Collinem. Yasmine si vybrala hity velkých arabských zpěvaček 20. století, které se nestaly superhvězdami, ale jejich hudba symbolizovala nezávislost, smyslnost a subtilní ženský protest liberální éry před nástupem fundamentalistů. Yasmine akcentuje skryté textové významy i humor a tvůrčím způsobem pracuje s jemnými odlišnostmi arabských dialektů – od Libanonu přes Kuvajt až po Egypt.

Koncert se koná v Paláci Akropolis v neděli 17.11. a dva výherci mohou být u toho!

Otázka:Jaký label vydal nejnovější desku Yasmine HamdanYa NAss?

Odpověď:

a) Crammed discs

b) Flowfish records

c) Riverboat Records

Piště do pátku 15.11. na email evajazzport@gmail.com, výherce budeme kontaktovat emailem.