Italský jazzový gentleman Nicola Conte po pěti letech v Praze!

Italský jazzový gentleman Nicola Conte po pěti letech v Praze!

V rámci EuroConnections se můžeme těšit na skutečnou jízdu bossanovy a latino jazzu, protože  italská hudební veličina Nicola Conte přijede 31. října do  Paláce Akropolis.

Italský jazzový gentleman Nicola Conte po pěti letech v Praze!Od jazzu k taneční hudbě a zpátky – to je v kostce pouť italského hudebníka Nicoly Conteho, výrazné postavy evropské nu-jazzové scény. Formálně vzdělaný kytarista a sběratel vinylů propadl na konci devadesátých let kouzlu bossanovy a rozhodl se žhavé brazilské rytmy přenést na taneční parket. Člen volně definované hudební komunity The Fez Collective z italského města Bari si v roce 1999 získal jméno klubovým hitem Bossa Per Due.

Debutová deska Jet Sounds pak představila světu jeho magický mix latino jazzu a filmových soundtracků z šedesátých let a vysloužila si také remixové verze.

To, že způsobil acidjazzovou horečku, ale Contemu nestačilo a vrátil se proto k živému hraní. S nově postavenou kapelou nahrál skvěle přijaté „vážné“ jazzové album Other Directions, které vyšlo v roce 2004 na proslavené značce Blue Note Records. Následné desky Rituals (2008) a Love & Revolution (2011) jsou volnomyšlenkářskými výpravami po lokálních jazzových tradicích od latinské Ameriky, přes Afriku až do Indie, na nichž navíc shromáždil zástupy špičkových muzikantů i zpěváků z celého světa. „Conte dělá novou hudbu, která ukazuje jazzu jeho globální budoucnost a to i přesto, že vychází hlavně z hluboké studnice jeho historie.“ napsal o jeho poslední desce server Allmusic.

Za čtrnáct let své kariéry se Nicola Conte stal vůdčí osobností jazzové fúze. Z labelu  Schema udělal respektovanou veličinu v oblasti nu-jazzu, produkoval nahrávky vlastních objevů (Rosalia De Souza, Paolo Achenza Trio) a remixoval žánrové kolegy, jako jsou Koop, Truby Trio či Thievery Corporation. V neposlední řadě také sestavil čtyři objevné výběry brazilské bossanovy a samby šedesátých let, které pod názvem Viagen 1 – 4 vychází na Far Out Recordings.

NICOLA CONTE COMBO (IT)+ Káča&Sára (CZ)

Palác Akropolis  31. října 2013  19,30 hodin