47. Slánské jazzové dny (Slaný – 22. – 24. listopadu 2013)

Každý z ročníků Slánských jazzových dnů je něčím zajímavý či jedinečný. Ten letošní charakterizují po čtyřech letech opět dva koncerty v Městském centru Grand, další dva koncerty se budou konat v kapli muzea a oba jam sessions v klubu Šantán v restauraci Na Střelnici.

Termín je 22. – 24. listopadu 2013, a i když program není ještě kompletní, je jasné, že se letos bude oproti minulým ročníkům více zpívat. Ostatně účinkující hlavních koncertů jsou již známi.

Jazzový maraton odstartuje v pátek (22. 11. 2013) v přísálí Grandu slánský Saxtet, který byl příjemným překvapením únorového jazzového večera, kdy skvěle předskakoval britskému Incredible Sax Bandu. Na hlavním pódiu pak večer zahájí ve Slaném dobře známí Ľuboš Beňa & Charlie Slavík.

47. Slánské jazzové dny (Slaný – 22. – 24. listopadu 2013)

Po nich přijdou na řadu funk souloví  Monkey Business, které vede hráč na klávesové nástroje Roman Holý. Kapela je ověnčena mnoha hudebními cenami, na svých albech spolupracovala s řadou zahraničních hvězd, jako jsou Fred Wesley či Hiram Bullock; do Slaného přijede s oběma svými zpěváky Tonyou Graves a Matějem Rupertem. Monkey Business odehrají svůj kompletní koncertní program.

47. Slánské jazzové dny (Slaný – 22. – 24. listopadu 2013)
V rámci nočního jamm session vystoupí energický ROCK’N’ROLL BAND Bedřich & Zoufalci.

Sobotní (23. 11. 2013) odpolední koncert proběhne v kapli muzea, kde vystoupí  Doris a Sophie & Swingin´ Bastards. Kapela je objevem současné domácí swingové scény a její pěvecká sesterská dvojice a působí jako neřízená střela. Kapela se stala jasným vítězem druhého semifinálového večera vyhledávací soutěže   Sobota pak bude pokračovat v 18 hodin v přísálí Grandu, kde vystoupí žákovský Big band hraběte Šporka, pod vedením svého učitele Martina Brunnera. Kapela má v repertoáru i náročné skladby známé z podání slavného orchestru Dona Ellise, máme se tedy nač těšit. Na hlavním sále večer zahájí renomovaná anglická zpěvačka Denise Gordon, jejíž Interpretační škála sahá od jazzu přes blues až po gospel. Denise Gordon spolupracuje s význačnými muzikanty z celého světa a od roku 2012 i s pražskou kapelou J.J.Jazzmen, se kterými také vystoupí ve Slaném. Následovat bude  V.S.O.P. Trio + 2, rovněž nová formace tuzemské scény. Pod trochu tajemným názvem se skrývají legendy českého moderního jazzu: klavírista Karel Růžička, kontrabasista Petr Kořínek a bubeník Josef Vejvoda (tedy V.S.O.P. Trio), které na kvinteto doplňují svojí hrou i půvaby uznávané trumpetistka Štěpánka Balcarová a saxofonistka Markéta Smejkalová.   Po nich bude následovat  Guitar Trio  jihoafrického kytaristy Jonathana Crossleyho, které hraje jazz se silně rockovým nádechem, doplněný prvky funky a elektronickými vlivy. Své skladby sice označuje kapelník jako post rock, ale „je v nich pořád spousta skvělého jazzu a improvizace“, doplňuje basista skupiny Lukáš Kytnar.   O závěr se postará maďarské kvinteto Djabe, před několika roky jeden z vrcholů festivalu Jazz Goes To Town a naposledy vloni Jazzfestu v Brně. Jazz, který Djabe produkují, v sobě zahrnuje mnoho vlivů včetně maďarské lidové hudby a humoru. To z nich, ještě za využití v jazzu netradičních nástrojů, jako např. „grumle“, dělá jeden z nejoriginálnějších evropských souborů.

Djabe

Večer zakončíme opět na jamm sessions s kapelou The Bladderstones.

Tradiční nedělní (24. 11. 2013) rozloučení v kapli proběhne letos ve 14 hodin a postará se o ně nový vokální soubor Skety. Skupina zpívá á cappella a je složená z mladých českých jazzových zpěváků a muzikantů, kteří se hudbě věnují naplno a profesionálně. Jejich jazzová srdce a zkušenosti jsou na koncertech pořádně slyšet. Stejně jako vloni bude součástí SJD tzv. warm up neboli zahřívací kolo, které představují samostatné koncerty po slánských restauracích, a také jako každý rok se můžeme těšit i na výstavu ve Slánské knihovně a v MC Grand.

Program 47. Slánských jazzových dnů je tedy velmi bohatý a my se těšíme na setkání s Vámi na některém z připravovaných večerů. Další informace o programu vstupném a předprodeji najdete na webových stránkách http://jazzclubslany.cz/