LIFEM je letos ve znamení Finska

LIFEM je letos ve znamení Finska

LIFEM (London Internatinal Festival of Exploratory Music) letos vsadil na finskou hudební scénu. Od 30. října do 2. listopadu se v londýnském Kings Place představí finští interpreti nejrůznějších žánrů. Hudební cesta napříč Finskem letos vede od lidové hudby k folku a odtud dále k world music a jazzu. Součástí festivalu je vedle koncertů i filmová projekce.

LIFEM je letos ve znamení FinskaHned ve středu zahraje Värtinnä. V Česku velmi oblíbená kapela se do Velké Británie vrací  po šesti letech s novou desku a letos navíc slaví 30 let působení na hudební scéně.  Kdo má rád akordeonového ďábla Kimmo Pohjonena, neměl by si nechat ujít dokument Soundbreaker, který nastiňuje život a dílo Kimmo Pohjonena. O jedinečnosti tohoto dokumentu svědčí i to, že se získal ocenění na mezinárodním filmovém festivale v Montrealu.

Večer pak pokračuje koncertem neméně skvělé akordonistky Marii Kalaniemi. Jestli je Kimmo Pohjonen označován za ďábla, je Marie Kalaniemi andělem. V Londýně ji doprovodí pianista Timo Alakotila a můžete se těšit na finské tango i netradiční úpravy lidovek. Ten samý večer se představí i anglická akordeonistka Karen Tweed.

Kimmo Pohjonen

První listopadový den na festivale opět zahájí dokument. Tentokrát bude o králi elektronické hudby, který si říká Jimi Tenor (vlastním jménem Lassi Lehto).Po tomto dokumentu bude následovat koncert Jimiho Tenora. Kdo má rád jazz ze 60′ a 70′ let okořeněný o africký funk a psychedelii, neměl by na koncertě chybět. O dvě hodiny později si pak ve vedlejším sále odbadou britskou premiéru i Tsuumi Sound System. V jejich tvorbě se mísí tradiční folk s moderními rytmy.  Sobota 2. listopadu bude jazzová. Pianista Iiro Rantala nahrává pro hudební label ACT po boku skandinávským jazzových hvězd jako je  Lars Danielsson,  Morten Lund a další. Zatímco na svém prvním albu Lost Heroes vzdal hold svým hudebním vzorům jako byl Esbjorn Svensson, nebo je Luciano Pavarotti, deska My History of Jazz je poklonou bachovským  Goldbergovským variacím.

Iiro Rantala

Alamaailman vasarat (alias Kladiva z podsvětí) si získali české publikum na Colours of Ostrava před dvěma lety. Jejich kebab kosher heavy metal rock je znám nejen ve Finsku svými originálními kompozicemi a nuda to rozhodně nebude.Navíc jim předskokanem bude hráč na jouhikko (tradiční strunný nástroj)  Pekko Käppi.

Alamaailman Vasarat

Pokud máte čas a zbývá vám pár dní dovolené, finský podzim v britské metropoli nemusí být vůbec špatnou volbou na výlet. Takovou hudební nálož totiž v Česku asi neuvidíte.

LIFEM

30.10 -2.11. 2013

Kings Place, Londýn

http://www.lifem.org.uk/