Fenomén současné jazzové scény Gregory Porter vydal nové album

Věhlasný americký jazzový zpěvák – považovaný za největší zjevení posledních let, držitel několika nominací na cenu Grammy, známý podivnou čepicí opředenou tajemstvím, kterou nikdy nesundává – Gregory Porter vydal 17. září třetí album, nazvané Liquid Spirit. CD vyšlo u věhlasného labelu Blue Note a obsahuje 14 skladeb – většina z nich je přímo z pera Gregoryho Portera.

Touto deskou chce Porter navázat na předchozí tvorbu, bude se týkat stejných témat, jako jsou dětství, vzpomínky, lidské vztahy i kritika v hudební branži. Stejně tak i žánrově se bude držet podobných postupů. Právě skladby z tohoto alba také zahraje 29. listopadu na koncertě v ostravském Gongu v rámci projektu SOLO COLOURS CONCERTS. Zpěváka doprovodí kapela špičkových muzikantů: Chip Crawford – klavír, Aaron James – baskytara, Emanuel Harrold – bubny, Yosuke Sato – saxofon.

Fenomén současné jazzové scény Gregory Porter  vydal nové album

Porter vyrůstal v kalifornském Bakersfieldu, studoval architekturu a divadelní a muzikálové herectví, kterému se vedle zpívání v kostelech a po jazzových klubech věnoval až do roku 2010, kdy ve čtyřiceti letech debutoval nesmírně úspěšným albem Water, za které obdržel nominaci na cenu Grammy za nejlepší vokální album. Také jeho druhé CD získalo nominaci na cenu Grammy v kategorii nejlepší tradiční Rrythm and Blues. V textech sečtělého Portera se odrážejí sociální nálady, vzpomínky na dětství, krušná historie amerických černochů, ale i milostná témata a písně o lásce věnované ruské manželce, které také představují vrcholné okamžiky jeho úchvatných koncertů.

Gregory Porter přináší hudbu, po které se dlouho volalo, jemnou, oduševnělou a povznášející. V současné době patří k nejrespektovanějším jazzovým zpěvákům a jeho hvězda stoupá prudce vzhůru. Známá zpěvačka Dee Dee Bridgewater o něm prohlásila: „Už dlouho jsme neslyšeli zpěváka jemu podobného. Je skvělým tvůrcem hudebních příběhů, jeho koncerty jsou úchvatné.“
Ostravskému publiku se představí jedinečným koncertem 29. listopadu v Gongu v Ostravě-Vítkovicích ve 20.00 hodin. Vstupenky jsou již v prodeji za 590 a 690 Kč a je možné je zakoupit prostřednictvím internetu v e-shopu Colours of Ostrava http://eshop.colours.cz. Osobně pak v prodejně Oriental v Ostravě-Zábřehu a v Gongu v Dolních Vítkovicích. Pro držitele průkazu ZTP/P je vstupné za polovinu.
SOLO COLOURS CONCERTS je série koncertů z dramaturgické dílny Colours of Ostrava a jsou realizovány ve spolupráci se sdružením Dolní oblast Vítkovice. Cílem je nabídnout pohodovou atmosféru a možnost lépe si vychutnat špičkové světové umělce, které měli posluchači možnost slyšet naživo např. jen v rámci hudebního festivalu Colours of Ostrava, popř. ještě českým publikem nebyli vůbec objeveni. Těšit se můžeme například i na koncert norské jazzové kapely Jaga Jazzist 1. listopadu, slavné irské písničkářky Lisy Hannigan 28. listopadu a v předvánočním čase – 5. prosince – na slavný London Community Gospel Choir z Velké Británie.