Trio kontrolovaného klavírního šílenství zavítá i k nám

Trio kontrolovaného klavírního šílenství zavítá i k nám

Pianista, někdejší člen slovutného Vienna Art Orchestra, spolupracovník m.j. Randyho Breckera, Ingrid Jensenové, Wolfganga Muthspiela a Chica Freemena, zavítá znovu do České republiky! Tentokrát nikoli s Decziho Celulou, ani s electric triem či jako člen doprovodné kapely německé zpěvačky Elisabeth Lohninger (společně s našimi Peterem Dvorským a Martinem Novákem), ale s triem akustickým.

Pod názvem PHISHBACHER NEW YORK TRIO se skrývá (jejich vlastními slovy) „controlled piano trio madness“ a tvoří ho vedle lídra srbský baskytarista Goran Vujič a německý bubeník Ulf Stricker. Zatímco elektrický zvuk předešlého tria by se dal lapidárně shrnout do výrazu „funk-fusion pro 21.století“ a v plné svěžesti jej dokládají hned dvě alba, vydaná v roce 2012 („Journey To Turtleland“ a „Mellow Moon“), letošní novinka, živá deska „Azul“ (natočená na loňském podzimním turné) přináší improvizačně bouřlivý i rafinovaně prokomponovaný klavírní jazz, který je nejen plodem originálního autorství Fischbacherova (slyšte třeba „Valmez“ či „Hairy Harry“), ale také schopností všech tří muzikantů vstřebat do sebe různé žánry a vlivy. Takže není divu, že po předělávkách písní Coldplay a Beatles došla nyní řada také na Katy Perry („Firework“) a Black Eyed Peas („I Gotta Feeling“)!

Trio kontrolovaného klavírního šílenství zavítá i k nám

Walter Fischbacher pochází z Rakouska, studoval ve Vídni klasické piano (1985-1990) a na vídeńské konzervatoři následující čtyři roky také piano jazzové a kompozici. Poté okamžitě zamířil do New Yorku, kde se zařadil v brzké době mezi jazzovou klavírní elitu. Na svém letošním turné (Rakousko, Německo, Slovensko) opět nezapomněl na Česko, kde poprvé jeho trio vystoupí dne 21.září, a to v Táboře (restaurace hotelu Palcát). Poté následuje Brno (Stará Pekárna 1.10.) a vždy postupně den po dni Vyškov (Besední dům), Štítná nad Vláří-Popov, Vsetín (Dům kultury), Jeseník (Blue-s club), Brezno, Česká Třebová, Horní Planá, Praha (Reduta 9.10.), Varnsdorf (Městské divadlo), Karlovy Vary, Teplice a Černošice. Evidentně se Fischbacherovi u nás zalíbilo…

Více na jeho oficiálních stránkách http://www.walterfischbacher.com/!