IZRAELSKÝ NICK DRAKE SE CHYSTÁ DO PRAHY!

IZRAELSKÝ NICK DRAKE SE CHYSTÁ DO PRAHY!

Izraelský indie-folkový písničkář SUN TAILOR vystoupí v rámci svého sólového evropského turné také v Praze, a to 13.září v Klubu Rybanaruby (ve 20.00). Představí své debutové album „LIKE THE TIDE“, které vyšlo v únoru loňského roku a sklidilo příznivé ohlasy nejen v jeho domovině, ale také v Anglii. Je přirovnáván k legendárnímu britskému písničkáři Nicku Drakeovi, je stejně jako on typem moderního trubadůra, jeho písně jsou emotivními výpověďmi poutníků, ztracenců, osamělců a padlých andělů.

IZRAELSKÝ NICK DRAKE SE CHYSTÁ DO PRAHY!Narodil se v Tel Avivu v roce 1980 jako Arnon Naor, tak zní jeho pravé jméno. Na kytaru začal hrát až ve dvaceti a již po třech letech odešel do Londýna studovat hudbu profesionálně. Zde začal psát písně, spoustu písní, vznikaly rychle a lehce. Sun Tailor v jednom z rozhovorů říká, že mu stačí vzít do ruky kytaru a drnkat si, a po 20 minutách je píseň na světě. Ale jen některým dal finální podobu, a to až po návratu do Izraele, kde v roce 2008 začal debutové album natáčet v malé ložnici v jeho telavivském bytě nedaleko moře. S produkcí mu pomohl jeho bratr Udi Naor, „který ví téměř všechno o tom, jak se moje písně rodily.“
S natáčením mu pomohla jeho ustálená doprovodná kapela, v níž hraje jeho bratr Udi (bicí, perkuse), Daniel Sapir (bass), Omri Barel (lap-steel, elektrická kytara) a Jackie Fay (cello). S nimi také vystupuje, ale do Prahy zavítá sám, pouze s akustickou kytarou. Pokud si třeba na youtube pustíte záznamy z takových sólových vystoupení, zjistíte, že se tak ještě více umocní ona až sžíravě emotivní intimita, která vás nenechá zůstat netečnými, ale přitom vás nerozdírá. Cítíte teplo, lidské teplo z tuláka, jenž sice žije na okraji společnosti i času, přesto zůstává silný a odvážný, aby miloval a žil a přežil temnotu a zimu. Sun Tailor ví leccos o izolaci člověka a problémech integrace a jeho největší uměleckou devízou je právě schopnost tyto surové a syrově opravdové emoce a zkušenosti přetavit do písní, jež se vderou do hloubi duše s nekonečnou krásou a nekompromisní upřímností.

Sun Tailor - Fay [official video]

Poslechněte si jeho debutové album „Like The Tide“ a věřte, že do vás pořádně tne! K písni „Fay“ vznikl nádherný video-klip, a to v režii španělské filmařky Yureny A de Dios, žijící ale již 14 let v Londýně. Ta se mimochodem proslavila svou loňskou sociální komedií „Doris And The Pennies From Heaven“, pojednávající navýsost aktuálně o odolnosti v dobách finanční krize. První vlaštovkou pak byl singl s výrazně nabluesovělou písní „Don´t Knock On My Door“. Úvodním songem alba je „Out Of The Shelter“, kde smyčcový kvartet buduje odzbrojující napětí. Leckdo si tady možná vybaví raného sólového Petera Gabriela. Dalším bonbónkem je bezesporu “End Of The Affair” s nezaměnitelným vokálem hostující Charlotte Cegarra, zpěvačky např.i u nás dobře známého Kilimanjaro Darkjazz Ensemble! Závěr desky pak představuje vzrušující a strhující “Still Fading”.