Ostrava přivítá slovenskou legenda Petra Lipu!
Peter Lipa

Ostrava přivítá slovenskou legenda Petra Lipu!

Jazz Open dnes patří již k zavedeným jazzovým festivalům, které v Ostravě mají své zahřáté místo na slunci. V pátek 14.června 2013 Slezskoostravský hrad rozezní muzika takových jmen jako jsou zpěvák Peter Lipa s kapelou TUTU Borise Urbánka, quartet Pavla Wlosoka se saxofonistou Ondřejem Štveráčkem či tři nadějní mladíci z kapely Acid Station.

Jazzová smršť začne v 19 hodin, kdy se na nádvoří hradu pod střechou pódia představí jazz-rocková kapela tvořena Alešem Matogou, Vítem Leherem a Michalem Wierzgonem. Nejmladšímu členovi tohoto nového objevu je pouhých 16 let!

Ve 20 hodin je vystřídá Pavel Wlosok, klavírista, skladatel, aranžér a profesor z Western California University. Jeho quartet, v němž se vedle Wlosoka ukážou taktéž Ondřej Štveráček na saxofon, Marián Ševčík na bicí a Adam Kowalewski z Polska na kontrabas, byl založen v roce 2005 na letní jazzové dílně v Praze. Vyznačují se precizní souhrou založenou na swingu a improvzaci a představují skladby především z tvorby Wlosoka či Štveráčka. Muzikanti z tohoto quartetu dnes patří mezi jazzové tahouny své generace a patří mezi nejvýraznější postavy tohoto žánru u nás.

Jako poslední se ve 21 hodin předvede hvězda slovenské jazzové scény Peter Lipa. Pěvecká legenda, prezident
Slovenské jazzové společnosti a zakladatel Bratislavských jazzových dnů si střihne skladby s fusion-jazzovou kapelou ostravských muzikantů TUTU pod vedením klavíristy a pořadatele Jazz Open Borise Urbánka. V kapele dále vystoupí saxofonisté Michal Žáček a Jan Tengler, kytarista Rudy Horvat, bubeník Marcel Buntaj a baskytarista Martin Gašpar.

“Vždy se snažím dát na festivalu prostor jak mladým a začínajícím kapelám, tak kapelám zavedeným a návštěvnicky velice atraktivním. Myslím, že co jsem vybral letos, už tady dlouho nebylo, a já jsem moc rád, že mnou oslovení hudebníci a kamarádi mou nabídku na účinkování přijali. Podařilo se tak vytvořit opravdu jedinečnou dramaturgii, snad si to lidé nenechají ujít,” říká pořadatel festivalu Boris Urbánek.

Festival se koná za podpory statutárního města Ostrava, předprodej vstupenek v stítích Ticket Art, TICKETPORTAL, TICKETSTREAM.

Ostrava přivítá slovenskou legenda Petra Lipu!