Sobotní cyklus Music Infinity v Paláci Akropolis pro náročné posluchače: Harold Budd & Robin Guthrie (ex Cocteau Twins)

V sobotu 25. května do Paláce Akropolis dorazí dvě skutečné hudební legendy.

Sobotní cyklus Music Infinity v Paláci Akropolis pro náročné posluchače: Harold Budd & Robin Guthrie (ex Cocteau Twins)Ikona ambientní hudby Harold Budd, legendární americký avantgardní skladatel, básník, klavírista a klasik ambientu a jeho stálý spolupracovník Robin Guthrie, zakladatel britských experimentátorů Cocteau Twins. Českým posluchačům tak poprvé naživo představí svoji vizi ambientní hudby, v níž se proplétají Guthrieho kytarové plochy se zvukem Buddova modifikovaného klavíru. Harold Budd vystoupí v Praze den po svých sedmasedmdesátých narozeninách a spolupracoval mj. s Brianem Enem.

 

Jeho cesta hudebního vizionáře začíná v šedesátých letech, kdy vystudoval kompozici na University of South California a napsal několik skladeb v minimalistickém stylu.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=gEtOyyMd_V0[/pro-player]

 

Ačkoliv Harold Budd vehementně popírá příslušnost do ambientní škatulky, jeho skladby patří k tomu nejlepšímu, co se na hraně hudby a ticha zrodilo. Ostatně sám tvrdí, že jeho hudba je nejsilněji inspirována dětským koníčkem naslouchání bzučení telefonních drátů protínajících městečko Victorville v poušti Mojave, kde vyrůstal. Láska k delikátním zvukovým texturám ho v polovině osmdesátých let dala dohromady se skotským dreampopovým triem Cocteau Twins. V roce 1986 společně natočili experimentální album The Moon and the Melodies a Budd si poté jejich kytaristu Robina Guthrie pozval na své nejoslavovanější album The White Arcades (1988).

Reverbem prosáklé kytarové plochy Robina Guthrie byly společně s nezaměnitelným vokálem Elisabeth Frazer poznávacím znakem Cocteau Twins, jedné z nejoriginálnějších kapel vzešlých z kreativního kvasu postpunkových let. Po jejich rozpadu v roce 1997 pokračoval Guthrie pod hlavičkou projektu Violet Indiana a později na sólové dráze. S Buddem se jeho cesty znovu spojily v roce 2003 na soundtracku k filmovému dramatu Gregga Arakiho Mysterious Skin. Ačkoliv tehdy bezmála sedmdesátiletý veterán Budd už ohlásil konec své hudební kariéry, Guthrie ho nakonec přesvědčil k jejímu pokračování a výsledkem byla další společná alba After The Night Falls a Before The Day Break vydaná v roce 2007 na značce Darla Records. Vrcholem jejich spolupráce je dva roky starý počin nazvaný Bordeaux, na němž zádumčivé kytarové plochy a minimalistický klavír kouzlí úžasný emotivní ambient.

Více informací a audio ukázky:

http://haroldbudd.com

http://robinguthrie.com