Brněnský JazzFest je v polovině, na koncert Dana Bárty a Roberty Gambarini zbývají poslední vstupenky

Hudební festival JAZZFESTBRNO se přehoupl do své druhé poloviny, do moravské metropole míří další hvězdná jména současné světové jazzové scény. Tento čtvrtek 19. dubna se do Brna po čtyřech letech vrací pákistánsko-americký kytarista Rez Abbasi, tentokrát ve společnosti saxofonisty Rudreshe Mahanthappy, několikanásobného vítěze ankety saxofonista roku v prestižním časopise Down Beat.
Jedním z vrcholů letošního ročníku je rovněž koncert Dana Bárty a tria Roberta Balzara v neděli 21. dubna v Janáčkově divadle. Druhou polovinu večera ozdobí exkluzivní festivalový projekt výtečné italské zpěvačky Roberty Gambarini s Rozhlasovým orchestrem Gustava Broma. Na koncert zbývají v tuto chvíli poslední vstupenky.

Brněnský JazzFest je v polovině, na koncert Dana Bárty a Roberty Gambarini zbývají poslední vstupenkyFestival pokračuje i v dalším týdnu. „V jazzu nakloněném prostředí divadla Husa na provázku zahrají mezinárodní sestavy fenomenálních hudebníků žijících dlohodobě v centru jazzového dění New Yorku,“ doplňuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. „V úterý 23. dubna svou aktuální nahrávku představí izraelský klavírista a bývalý dlouholetý spoluhráč kultovního basisty Avishaie Cohena Shai Maestro a o den později na stejném místě vystoupí jedinečný britský saxofonista Will Vinson.“

Letošní ročník festivalu má za sebou již pět koncertních večerů, začátkem března fanoušky nadchnul jedinečný Chick Corea a v první polovině dubna mimo jiné pianisté Craig Taborn, Rachel Z, Martin Brunner a Emil Viklický, bubeník Omar Hakim, hammondkář Ondřej Pivec i saxofonisté Scott Robinson, Harry Sokal, Ondřej Štveráček a Javier Girotto. I zbývající část festivalu nabízí výjimečnou koncentraci jmen ze zahraničí i z domácí scény. Více informací na www.jazzfestbrno.cz

Kromě vystoupení zahraničních hvězd nabízí festival tradiční klubové koncerty i populární organizované jamsessions. Premiéru má právě probíhající série vícedenních workshopů špičkových zahraničních umělců na půdě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, jejíž nedávno vzniklá katedra jazzové interpretace je vzdělávacím partnerem festivalu. Účast na workshopech přislíbili Rez Abbasi (kytara), Rudresh Mahanthappa (saxofon), Shai Maestro (klavír) a Ziv Ravitz (bicí), Will Vinson (saxofon) a Lage Lund (kytara). Více informací k projektu na www.musicworkshops.cz.

Podrobné informace o programu a vstupenkách jsou k dispozici na www.jazzfestbrno.cz. Vstupenky na festivalové koncerty jsou k dispozici v prodejní síti Ticketportal (www.ticketportal.cz).