BRIAN CHARETTE aneb POKUS O PORTRÉT JAZZOVÉHO VARHANÍKA
Brian Charette

BRIAN CHARETTE aneb POKUS O PORTRÉT JAZZOVÉHO VARHANÍKA

„Praha je město, které respektuje umění, včetně jazzu, a to je důvod, proč se stále vracím“. Tato slova nepronesl nikdo jiný, než jeden z nejrespektovanějších jazzových varhaníků současnosti, BRIAN CHARETTE z New Yorku!

BRIAN CHARETTE aneb POKUS O PORTRÉT JAZZOVÉHO VARHANÍKAMáme štěstí, že se stala Praha poslední 2 roky jeho doslova druhým domovem, i proto, že zde našel přítelkyni, ženu svých snů…Naposledy tady byl v prosinci loňského roku, nyní se sem chystá na poslední dubnový týden. A pořádně nabitý! Ve třech dnech 25. až 27.4. se bude prohánět po klávesách v pražské jazzové hospodě U Malého Glena, s bubeníkem Martinem Šulcem a každý večer s jiným kytaristou z trojlístku: Adam Tvrdý (25.), Libor Šmoldas (26.) a Roman Pokorný (27.). Dne 30.4. pak vystoupí v Brně v rámci festivalu Jazzfest, a to v klubu Alterna v 19.30 se saxofonistou Ondřejem Štveráčkem a bubeníkem Danem Šoltisem.
Když se řekne „Hammond B3 organ“, vybaví se nám okamžitě Jimmy Smith, znalcům pak popřípadě i Sam Yahel, učitel, a jeho žák, náš Ondřej Pivec. Ke stylotvorným hráčům na tento výsostný nástroj patří bezesporu také Brian Charette. Narodil se v roce 1972 v Meridenu ve státě Connectitut, kde již jako pětiletý začal hrát na klavír. Zvládl klasický repertoár od Bacha až k Messiaenovi, nejdříve na Hartt School Of Music a poté na prestižní University of Connecticut. Souběžně se samozřejmě věnoval jazzové hře. V roce 1995 se přestěhoval do New Yorku a stal se vyhledávaným sidemanem. Jeho služeb využili např. Joni Mitchell, Lou Donaldson, Chaka Khan, Rodney Jones, Michael Buble, Jordan Young, Rufus Wainwright, Bucky Pizzarelli, Tony DeSare, Michael McDonald a Cindy Lauper!

 

Debutovou nahrávku (pod svým jménem) si ještě vydal v roce 2002 sám, poté natočil dvě alba pro malé labely („Live At Deanna´s“ – 2003, „Missing Floor“ – 2008), jež upoutaly hledače talentů natolik, že se Charetteho ujal slovutný dánský SteepleChase Records. Zde vydal dosud čtyři alba: v roce 2009 „Upside“ (s kytaristou Benem Monderem a bubeníkem Jochenem Ruckertem), o dva roky později „Learning To Count“ (s Ruckertem a altsaxofonistou Mikem DiRubbo), vloni pak na Grammy nominované „Music For Organ Sextette“ (DiRubba a Ruckerta zde doplňují slovutný tenorsaxofonista Joel Frahm, flétnista Jay Collins a basklarinetista John Ellis) a nyní čerstvě sólové „Borderline“, kde se chápe osvědčených standardů (How Deep Is the Ocean, Body And Soul, CJam Blues, Girl From Ipanema, Got Rhythm apod.). V letošním žebříčku kritiků Down Beat pro kategorii Vycházející hvězda skončil mezi varhaníky druhý (zvítězil Mike LeDonne). Vystupuje často nejen v New Yorku, Los Angeles a Praze, ale také ve Španělsku, Německu a zavítal i do Indonésie. V těchto zemích též učí v mistrovských třídách a soukromých lekcích.
Brian Charette je typem přemýšlivého jazzového muzikanta, uvažováním je více Evropanem než Američanem, nerad setrvává ve vyšlapaných cestičkách. Upravuje své koncerty podle nálady publika a místa, aby „si to posluchač co nejvíc užil“ (jak sám říká), což nebývá tak častý umělecký postoj, jak by se mohlo v jazzovém světě jevit, o tom našem malém českém pískovišti ani nemluvě. Důkazem jeho umělecké poctivosti je i ten fakt, že nyní opustil SteepleChase a podepsal novou smlouvu s menším, ale progresivním losangeleským vydavatelstvím Posi-tone.
O jeho výjimečnosti svědčí také to, že je vášnivým šachistou a majitelem černého pásku v kung-fu!