NA MUZIKU DO DRAKU – GADREW QUARTET, DoMa ENSEMBLE

V letošním roce zahájilo Divadlo Drak v Hradci Králové první sérii koncertů projektu „NA MUZIKU DO DRAKU“, a to na své Hlavní scéně vždy v 19.30 hod. Po kapelách Ty syčáci a Neřež si přijdou na své i příznivci soudobé vážné hudby a jazzu, přičemž mají příležitost podat si ruce, neboť protagonisté následujících dvou koncertů jsou představiteli fúze těchto „menšinových“ žánrů, nebo-li módněji řečeno „crossoveru“, a to samozřejmě akustického.

Ve středu 3.dubna zahraje GADREW QUARTET. Tato čtveřice vynikajících smyčcových hráček z našich vážnohudebních orchestrů (jak např. Český národní symfonický orchestr a Talichův komorní orchestr) interpretuje nejen autorské počiny současných českých skladatelů (Michal Nejtek, Miloš Štědroň), ale také jazzové kompozice, židovskou hudbu a nové tango, přičemž složení smyčcového kvarteta není zcela konstantní. Lídr kvarteta Gabriela Vermelho umí zpívat (však také za roli čarodějky Evy v muzikálu Balada pro banditu brněnského divadla Husa na provázku v režii Vladimíra Morávka obdržela v roce 2005 cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku) a hrát i na pětistrunný kvinton (druh violy). Gadrew Quartet je dalším netradičním smyčcovým kvartetem, jakým jsou u nás např. Apollon a Epoque Quartet, v zahraničí pak nejen Kronos, ale ještě objevněji Turtle Island String Quartet.

8.května vystoupí pak DoMa ENSEMBLE. Pod tímto výživným názvem se skrývá pouhá dvojice hudebníků, zato vskutku výjimečných: Dorota Bárová a Marcel Bárta! Viloncellistka a saxofonista (basklarinetista), spojení kapel Tara Fuki a Vertigo Quintet, osobité prolnutí neakademické vážné hudby, do sebe nezahleděného jazzu a nezdiskreditované písně, velmi silné a ponorné.
Hradečtí (a širokookolní) hudební fajnšmekři se mají nač těšit!