ZAKLADATEL JAZZOVÉHO FESTIVALU V MONTREAUX V KOMATU

ZAKLADATEL JAZZOVÉHO FESTIVALU V MONTREAUX V KOMATU

Jeden z trojlístku osvícených zakladatelů slovutného jazzového festivalu ve švýcarském Montreaux, 76-ti letý CLAUDE NOBS, leží nyní v kómatu po nešťastné nehodě na Štědrý den při jeho oblíbeném běhu na lyžích poblíž svého domova na švýcarském venkově.

ZAKLADATEL JAZZOVÉHO FESTIVALU V MONTREAUX V KOMATU

Před nedávnem se vyjádřil, že díky sportu se udržuje fit a s čistou myslí a pln elánu. Nobs nejenže v roce 1967 spoluzakládal Montreaux Jazz Festival, ale vyhledával nové hudební talenty, a to nejen jazzové. Mnohé mu dluží třeba taková Tori Amos.

Produkoval také přelomové rockové album „Machine Head“, jež v Montreaux natáčeli Deep Purple. Jeho přezdívka Funky Claude je zmíněna v písni „Smoke On the Water“! Díky němu vidělo švýcarské podhorské městečko takové veličiny (i nejazzové), jako Keith Jarrett, Miles Davis, Roberta Flack, Aretha Franklin, Prince, Santana, Bob Dylan, Hugh Laurie. Často se s nimi setkával přímo na pódiu, občas vzal do úst harmoniku, aby je nečekaně doprovázel (hráč to vynikající, můžete ho slyšet na albu „Water Sign“, jež natočil v roce 1983 Chris Rea), nebo se procházel vůkol se svými psími miláčky. Jeho nápadem bylo legendární antré při vystoupení Joan Baez v roce 1973, kdy písničkářka přijela na koni.
4.února se, doufejme, Claude Nobs dožije 77 let věku.