ZEMŘEL POSEL LÁSKY A RADOSTI RAVI SHANKAR

„Kouzlo hudby účinkuje jen tehdy, když ji umělec podá s láskou a radostí – a posluchač ji tak i přijme.“ (Ravi Shankar)
V úterý 11.prosince zemřel ve věku 92 let nejvýznamnější indický hudebník RAVI SHANKAR, sitarový virtuoz, hudební učitel a guru třeba George Harrisona z Beatles a Robbieho Kriegera z Doors. V roce 1967 založil v Los Angeles hudební školu, která formovala také celé generace rockových a jazzových muzikantů. Nositel 3 cen Grammy, otec Norah Jones, současné superhvězdy jazzu a popu, a Anoushky Shankar, které učaroval také sitár (mohli jsme ji slyšet před lety na Pražském jaru, kde provedla otcův Koncert pro sitar a orchestr), nesouhlasil s užíváním drog hudebníky, stejně tak s destruktivní agresivitou na pódiu, čehož byl svědkem v Monterey a posléze v onom památném Woodstocku, a to natolik, že odmítl hrát. Nakonec sice vystoupil, ale nikdy se nepřestal vymezovat vůči psychedelické scéně. Ironií osudu je, že to byl on, kdo svou hudbou umožnil vznik psychedelické hudby, neboť ta se otevřela rozšířenému vnímání právě díky použití rozvolněných indických stupnic a intonací.
Již v roce 1964 vznikly jeho jazzové adaptace indických rág, ale ještě předtím studoval jeho hudbu John Coltrane, později se setkali a spolu dokonce hráli, ale neexistuje žádný záznam. Bohužel. Od roku 1961 se objevují indické prvky v Coltraneově jazzu. Např. jeho skladba „India“ je vystavěna na půdorysu starého indického chorálu, jenž objevil pro Coltranea právě Ravi Shankar. Indický guru poskytoval jazzmanovi cenné lekce, samozřejmě nejen hudební, ale také duchovní. Později se vyjádřil, že byl znepokojen náhlým Johnovým příklonem k „divoké“, „křičící“ hudbě, v níž viděl nejen uměleckou zkázu. Dlužno dodat, že John Coltrane pojmenoval svého syna Ravi…
Ravi Shankar ještě vloni vystoupil na jazzovém festivalu v San Franciscu (společně s Anoushkou) a hodlal napsat další mistrovské kusy, jako byla kompozice „Gándhí“. Odešel „kmotr world music“ (jak ho nazval George Harrison), ale jeho hudba tu bude navěky. Jak to lépe vyjádřit?

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=hgJJxK6Z5po[/pro-player]