Iva Bittová vydává album „Zvon“ nahrané s Pražskou komorní filharmonií

Iva Bittová vydává album „Zvon“ nahrané s Pražskou komorní filharmonií

Vydavatelství Animal Music (ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon) vydává album, které pohladí všechny milovníky starších písní Ivy Bittové. Najdeme  zde skladby vzniklé ze spolupráce s Vladimírem Václavkem, se skupinou Dunaj, se skupinou Čikori, s Pavlem Fajtem i ze sólových projektů.

Iva Bittova Zvon album coverAlbum s názvem ZVON nahrané s Pražskou komorní filharmonií a řadou hostů vychází sedm let po vydání zatím posledního autorského alba Elida. Autory orchestrálních aranžmá jsou skladatel a majitel vydavatelství Animal Music Petr Ostrouchov (mimo jiné autor filmové hudby nominovaný za hudbu k filmům Želary, Občanský průkaz a Vendeta na cenu Český lev, v letech 1993-2006 člen skupiny Sto zvířat) a skladatelka a klavíristka Beata Hlavenková, které vede své vlastní trio, vydává sólové projekty (CD Joy for Joel, 2009) a účinkuje v projektech s Lenkou Dusilovou (Eternal Seekers, Baromantika). Projekt orchestrálních úprav písní Ivy Bittové vznikl (v omezenějším rozsahu sedmi skladeb) původně pro zahajovací koncert festivalu Struny podzimu 2009s Pražskou komorní filharmonií, o rok později byl z popudu zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů rozšířen na celovečerní program a v roce 2012 opět rozšířen a upraven pro účely studiové nahrávky.

Nahrávky kombinují originálním způsobem minimalismus původních skladeb s mnohovrstevnatým zvukem orchestru a s party sólových nástrojů a vynikají barevností zvuku, dynamikou a názvuky mnoha žánrů a stylů. Dirigentem je David Švec a nahrávání se též zúčastnila řada instrumentálních i vokálních hostů – kontrabasista Jaromír Honzák, kytaristé Vladimír Václavek a David Dorůžka, bubeník Miloš Dvořáček, trumpetista Oskar Török (Vertigo), vokální soubor Schola Gregoriana Pragensis, lidový sbor Grunik z Ostravice, cembalistka Monika Knoblochová, hráč na středověké nástroje Mario Mesany (Rožmberská kapela), loutnista Jan Čižmář, zpěvačka Lenka Dusilová a taktéž oba aranžéři, Petr Ostrouchov a Beata Hlavenková. Účast členek sboru Grunik je pro projekt velmi symbolická, neboť Grunik se před deseti lety zúčastnil již nahrávání lidových písní pro film Želary, v němž Iva Bittová ztvárnila jednu z hlavních rolí a k němuž Petr Ostrouchov složil hudbu.

Vydání tohoto alba před vánočním časem je skvělý počin.  Je to totiž album, které v tomto období příjemně rozněžní.

SOUTĚŽ

Kolik alb vydala Iva Bittová ve spolupráci s Vladimírem Václavkem? Názvy těchto alb víte?

Pište na email eva@jazzport.cz do pátku 14.12. 2012.