Marian Varga, Longital a hlavně Zuza Homolová v Arše

Příznivci slovenské kultury mohou jásat. V Divadle Archa vystoupí v říjnu hned několik předních slovenských umělců. Slovenskou jeseň zahájí v pondělí 1. října legendární skladatel a hráč na klávesové nástroje Marián Varga v programu s názvem Málo bolo Havla.

Marian Varga, Longital a hlavně Zuza Homolová v Arše

Silnou sestavu koncertu, který připomene nedožité narozeniny Václava Havla, podpoří přírodně znějící elektronici Longital, kteří vystoupí společně s objevem letošního festivalu Pohoda VJ Kufrik Brothers. Program večera doplní slovenská královna lidové písně – Zuzana Homolová. Prvních tři sta diváků získá navíc ke vstupence jinak neprodejnou knihu esejí V. Havla z let 1968 až 2008 Kdo řekl A, musí říct i B – zdarma!

 

 

 

 

 

Marián Varga (*1947), slovenský hudební skladatel a hráč na klávesové nástroje, měl zásadní vliv na formování československé hudební scény. Na konci 60. let vytvořil se skupinou Prúdy jedno z nejvýznamnějších slovenských alb, Zvoňte zvonky. V 70. letech vedl instrumentálně progresivní formaci Collegium Musicum. Významná je jeho spolupráce s Pavlem Hammelem, s nímž nahrál pět hudebních alb. Složil také hudbu k několika filmům a inscenacím, divadelním i televizním. Od rozpadu Collegium Musicum vystupuje především sólově. Je považován za jednoho z nejvýraznějších rockových klávesistů s nezaměnitelným stylem hry.
Hudební i životní dvojice Longital již deset let překračuje hranice hudebních žánrů i slovenského hudebního teritoria. Kombinace ženského a mužského vokálu, výborné texty, progresivní kytarové umění, hra na kytaru a basu smyčcem, přírodně znějící elektronika vytvářená na touchscreen nástroji Lemur Jazz Mutant získalo kapele oblibu mezinárodního publika. Koncert Longital v Arše bude doprovázen projekcí VJ Kufrik Brothers.
Zuzana Homolová, zpěvačka, kytaristka a moderátorka. proslula zhudebňováním a interpretací lidových balad, později slovenské poezie a vlastní tvorbou folkových písní. Veřejně vystupuje od konce 60. let, později i jako členka sdružení písničkářů Šafrán. V 80. letech pravidelně hostovala na vystoupeních slovenského sdružení Slnovrat. Vydala čtyři alba (poslední s názvem Tvojej duši zahynúť nedám). V současné době učí výtvarnou výchovu na LŠU v Bratislavě, můžeme ji vídat sólově v rámci projektu Jana Buriana Osamělí písničkáři nebo s vlastní kapelou Trojka Zuzany Homolové. Za svůj osobitý a nesmírně autentický projev je považována za slovenskou královnu folku.