Ibrahim Maalouf přijede poprvé do Prahy

Ibrahim Maalouf přijede poprvé do Prahy

Letošní festival Colours of Ostrava zaznamenal jednu velmi pozoruhodnou hudební premiéru na českých respektive moravských pódiích. Jak poznamenal trefně Jaroslav Moučka na svém blogu „…nahradili jsme si to o několik hodin později koncertem libanonského jazzového trumpetisty Ibrahima Maaloufa tamtéž. Jeho čtvrttónová smršť se stala mým absolutním zážitkem letošních Colours a právem si vysloužil ovace ve stoje“.

Obrázky z Ostravy na YouTube jsou nekvalitní, za to videoklip ke skladbě Beirut je mimořádně povedený, než tisíc slov, zkuste samotnou hudbu. Takhle nějak to bude v paláci Akropolis na začátku října vypadat :

Ibrahim Maalouf solo @Jazz à Vienne 2012

Jednatřicetiletý libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf vymyslel vlastní hudební vesmír, kde se hudebně spojuje Západ s Východem – arabské stupnice, klasika, jazz, elektronika i hard rock a hip hop. Klasicky vzdělaný hráč,ještě v peřince uprchlík z válečného Bejrútu žijící dnes v Paříži a vyučující mj. na konzervatoři Aubervilliers. V mládí mozartovsky geniální dítě, později jazzman z náhody, dnes prýštivý hudební gejzír strhující přesvědčením: „Hudba není něco, co existuje, je to něco, co teprve vzniká. Bez pravidel, omezení, hranic“. Těžko bychom také hledali jiného muzikanta, který za tak krátkou dobu získal velmi širokou posluchačskou obec a přitom hraje hudbu originální a nekompromisní. Maalouf se narodil v Beirutu v rodině, v níž převládali hudebníci a intelektuálové. Jeho strýc, světoznámý spisovatel Amin Maalouf je nositelem prestižní Goncourtovy ceny, dědeček byl básníkem a muzikologem, matka je pianistka a otec Nassim Maalouf klasický trumpetista známý tím, jak upravil trubku pro potřeby arabské hudby, která používá tóny v evropských durových a mollových stupnicích se nevyskytující. Po dva roky pracoval s nástrojáři z pařížské společnosti Henri Selmer, výsledkem byla trubka opatřená čtvrtým pístem. Jeho syn v syntéze východní a západní hudby pokračuje. Když Ibrahim po vypuknutí libanonské občanské války vyrůstal v Paříži, od 7 let studoval jako zázračné dítě trubku u svého otce, vedle evropské klasiky a jazzu vstřebal i arabský hudební systém a vše propojil do vlastního hudebního světa, který navzdory sofistikovanosti překypuje energií. Jeho koncerty připomínají pečlivě načasovanou sérii výbuchů hudební ekvilibristiky, k Maloufovým inspiracím patří i Led Zeppelin.

Ibrahim Maalouf přijede poprvé do Prahy

Sestava by měla zahrát ve složení Ibrahim Maalouf trubka, Laurent David basa, Xavier Rogé bicí a perkuse, Frank Woeste fender rhodes, François Delporte kytara a Youenn Le Cam bretaňské dudy, flétna a trubka. Maalouf v minulosti natáčel a koncertoval s Elvisem Costello, Stingem, Salifem Keitou, Amadou & Mariam, Vanessou Paradis, Lhasou de Sela, Arturem H nebo Erikem Truffazem a Dave Douglasem.

A 2. října tohoto ´velikána´ přivítá pražský palác Akropolis.