John Scofield hvězdou 4. ročníku festivalu JAZZ ON5

Legenda jazzové kytary – John Scofield, vystoupí poprvé v Praze v komorním prostředí jazzového klubu Jazz Dock. České publikum nemělo nikdy šanci být blíže tomuto velikánu světového jazzu. Po koncertu Billa Frisella je to již druhý slavný kytarista z tzv.“Velké trojky“ (Scofield / Frisell / Metheny), jenž zavítá na pódium Jazz Docku.

John Scofield hvězdou 4. ročníku festivalu JAZZ ON5

John Scofield se představí se svým nejlepším a nejdéle fungujícím triem – společně s basistou Stevem Swallowem a bubeníkem Billem Stewartem. S těmito spoluhráči hrává John Scofield již dlouhou řadu let a záznam jejich živého vstoupení vyšel například na albu „John Scofield Trio LIVE“ u renomovaného labelu Verve. Trio vystoupí v rámci 4. ročníku Mezinárodního jazzového festivalu JAZZ ON5.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=nVaotTRHExE[/pro-player]

 

John Scofield je mistrem jazzové kytary a vyniká charakteristickým a velmi unikátním zvukem, plným napětí a skryté energie, oscilujícím od jemných baladických odstínů až po ostré funkové a rockové tóny. Také rytmická a melodická stránka jeho hry je nedostižná a jeho improvizátorská invence evokuje vzpomínky na takové geniální hráče, jako byli Charlie Parker, John Coltrane nebo Miles Davis. John Scofield je také skvělým skladatelem a aranžérem, což se projevilo např. na geniálním albu „Quiet“. Jeho celkový přínos jazzu za posledních 30 let je obrovský a je jedním z nemnoha osobností světové scény, které skutečně velkým dílem ovlivňují vývoj a směřování současného jazzu. Vidět tuto legendu v prostředí malého jazzklubu si mohli doposud dopřát jen čas od času diváci v prestižních newyorských klubech Village Vanguard nebo Blue Note. 14. listopadu zahraje John Scofield Trio také v Jazz Docku!

Více informací: www.jazzdock.cz

Zdroj: TZ