Pekelně nabitý program letošního ročníku COLOURS OF OSTRAVA!

Každý rok  Colours of Ostrava překvapí – festival je nejlepší u nás – ale tento rok! Mrazení, bušení srdce, protože to nemůžu všechno zvládnout! Dramaturgie je žánrově tak pestrá, že si každý přijde na své. Vynikající zpěvák Bobby McFerrin je u  nás jak doma, a tak je pro mě mnohem více zajímavější fenomenální americká zpěvačka a performerka Janelle Monáe. Její žánrově rozpětí je obrovské – od indie popu až po soul a elektroniku. V roce 2010 byla její deska The ArchAndroid nominována na cenu Grammy v kategorii Nejlepší současné R&B.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=LHgbzNHVg0c&feature=relmfu[/pro-player]

Hvězdou letošního ročníku v oblasti alternativního žánru bude bezpochyby vystoupení Antony and the Johnsons. V New Yorku ji založil v 1988 androgyn s nezaměnitelným hlasem Antony Hegarty. Na Colours sedmičlenné těleso Antony and The Johnsons uvede program Cut The World, meditaci na téma světla, přírody a ženskosti.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=S-NziGE6DVY[/pro-player]

Po osmi letech přivezou organizátoři smyčcový kvartet Kronos Quartet, který spolu s finským akordeonistou Kimmem Pohjonenem a jeho krajanem, hráčem na elektronické bicí a samply Samuli Kosminenem koncertně uvede multimediální projekt Uniko.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=2w275SSP4Tw[/pro-player]

Colours kromě hvězd představí řadu sice „menších“, ale přes to unikátních kapel z celého světa, které vám nabídnou neopakovatelné hudební zážitky různých žánrů – z Islandu, Finska, Norska, Dánska, Faerských ostrovů, Konga, Mali, Keni, Jihoafrické republiky, Reunionu, Chile, Mexika, Argentiny, Kuby, Slovenska, USA, Kanady, Velké Británie, Francie, Německa, Libanonu, Polska, Izraele, Austrálie či Estonska.Vystoupí například písničkář Fink z labelu Ninja Tunes, Hjaltalín a Árstíðir z Islandu, taneční projekt Banco de Gaia, nu-jazzoví Portico Quartet, libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf, norská dívčí úderka Katzenjammer, nejslavnější reggae zpěvák Chile Quique Neira, mexický cumbia harmonikář Celso Piňa, Orquesta Típica Fernández Fierro hrající divoké argentinské tango, francouzští GaBlé či Gangpol & Mit, Ewert and The Two Dragons, sympatická kapela z estonského Talinu, hvězdy africké hudby – rozjařená kapela vozíčkářů z Konga Staff Benda Bilili, zpívající virtuóz na loutnu ngoni Bassekou Kouyate & Ngoni Ba z Mali, Sauti Sol, nejpopulárnější kapela z Keni či legendární jihoafrický trumpetista a zpěvák Hugh Masekela, britská tanečně-klezmerová divočina Shtetl Superstars a mnoho dalších. Z českých jsou potvrzeni například: Bonus, Bratři Ebenové, Buty, Charlie Straight, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Fiordmoss, Floex, Iva Bittová & Čikori, Kill the Dandies, Krásné nové stroje, Laura a její tygři, Lenka Dusilová & Baromantika, Midi Lidi, Michal Pavlíček trio, speciální host Vilém Čok, Michal Prokop a Framus Five, Mňága a Žďorp, Petr Váša, Please The Trees a sbor Elpida, Prince of Tennis, Skyline a řada dalších. Ze Slovenska: Hudba z Marsu, Billy Barman, Simona Martausová.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=pIcQlpkId6A[/pro-player]

Sledujte aktuální informace na facebooku > http://www.facebook.com/colours.of.ostrava