Mistři volné improvizace z Rakouska a Slovinska v kavárně Potrvá

Pravidelné večery volné improvizace v dejvické kavárně Potrvá, které vede kytarista Petr Zelenka a saxofonista Marcel Bárta, se stávají místem setkávání umělců, kteří jsou ve svém žánru opravdovými mistry. Na květnový a červnový díl koncertu přijali pozvání další zajímaví zahraniční hosté. První květnovou sobotu se divákům představí rakouský hráč na analogové syntezátory Raimund Vogtenhuber a v červnu to bude uznávaný rytmický tandem ze Slovinska – sourozenci Drašlerovi.
„S Raimundem Vogtenhuberem i s bratry Drašlery jsem se poprvé potkal na 4-states sessions v rakouském Neumarkt am der Raab,“ prozradil nám Petr Zelenka, který tyto hudebníky na improvizaci v Potrvá pozval.  4-states sessions je projekt organizovaný nadšencem pro volnou improvizaci, Udo Preisem. Obvykle se schází na spřátelených místech ve Slovinsku, na Slovensku a v Rakousku. Petr Zelenka se projektu poprvé zúčastnil před dvěma lety s bubeníkem Tomášem Hobzkem. „Byla to pro nás úplně nová a skvělá zkušenost. Úžasná přátelská atmosféra a přímo dětská radost z objevování hudby,“ vzpomíná Petr.
Duo Petra Zelenky a Raimunda Vogtenhubera se soustředí na propojení akustické a elektronické improvizace.  „Je to pro mě nová zkušenost, začleňovat do hudby elektroniku, a s Raimundem ani sám nemusím žádnou elektroniku ovládat. Je to jako bych hrál s interaktivním looperem vysoké inteligence.“  Projekt nazval Zrcadlení, neboť zvuky, které vytváří na kytaře, Raimund poté transformuje a kytara pak na tyto zvuky opět reaguje a tak dále donekonečna, jako nikdy nekončící systém zrcadel.
Kromě sobotního (5.3.) koncertu v Potrvá duo Zelenka-Vogtenhuber další den vystoupí v kapli ambitu augustiniánského kláštera v České Lípě. Vid (bicí) a Jošt (kontrabas) Drašlerovi jsou ve Slovinsku uznávaným rytmickým tandemem.  Jsou aktivní v mnoha různorodých projektech, od straight-ahead jazzu až po volnou improvizaci. Jejich současná novinka je CD Wu-wei s kytaristou Vitjou Balžarolskym. „S bratry Drašlerovi se mi hraje skvěle, protože mají obrovský cit a jsou velmi sehraní. Jsou také velmi mnohostranní, což mi vyhovuje. Hrají skvěle swing i volnou improvizaci a jsou úžasně muzikální a kreativní. Nebojí se v hudbě zkoumat nová teritoria. V Rakousku jsme spolu improvizovali v triu a bylo nám jasné, že spolu ještě budeme hrát. A nyní se ta příležitost naskytla.“ Petra Zelenku s Videm a Joštem Drašlerovými budete mít možnost vidět v sobotu 2. června v Potrvá a den předtím v klubu U Malého Glena.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=MFao63smT-8[/pro-player]