SWINGOVÝM KLÍČEM K MODERNÍMU JAZZU: Evergreen Jazz Trio - The Key Of Swing

SWINGOVÝM KLÍČEM K MODERNÍMU JAZZU: Evergreen Jazz Trio – The Key Of Swing

Lídrem italského Evergreen Jazz Trio je milánský pianista Carlo Uboldi, oblíbený nejen doma, nebo třeba ve Švýcarsku, ale také v Japonsku. V roce 2007 zde natočil např. desku Peppermill, na níž klavírní improvizace mísí s loungem, nu-jazzem a elektronikou (prodalo se jí na 10 tis.kopií), o dva roky později již triovou „Ely´s Dream“.

keyofswingI nová deska jeho Evergreen Jazz Tria „The Key Of Swing“ je dedikována japonským přátelům. Uboldiho na ní doplňuje kontrabasista Antonio Cervellino a bubeník Marco Caputo. Deska obsahuje 9 kompozic, až na dvě výjimky je to album autorské (proto podtitul „plays originals“).

Pět kompozic jich tu má kapelník, dvakrát je zde zastoupen basista, a dlužno dodat, že právě jeho úvodní „Dorian Blues“ a více než desetiminutová „Minio“ patří k vrcholům desky. Zahajuje je sám autor úžasnými sóly, v prvém případě v nervním stylu Mingusově, ve druhém pak až drásavou hrou smyčcem.

Velmi nenápadně působí bubeník, ale jeho hra je veskrze účelná a neomylná, i v rychlejších pasážích měkká. Dalo by se říci klasické jazzové klavírní trio, to ano. Ale jeho výjimečnost, alespoň na této nahrávce, tkví v tom, že se hudebníci odrazili od swingu takového Oscara Petersona, přes lyriku Billa Evanse, živelnost Arta Tatuma (a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho) ke svému vlastnímu výrazivu, což dokládají i v baladách, nejen ve vděčně živých skladbách. Zvláště v „I´m Waiting For My Love“ se vyhnuli svádivé sirupovosti, a naopak v ní vytvořili i napětí, jež vytvářejí především emotivní bicí. A třeba Arlenův standard „Over the Rainbow“ si dovolil „vystřihnout“ jen sám kapelník, a přesto se nenudíte.

Takže to shrnu: Dlouho jsem neslyšel tak podařenou triovou desku!