Ondřej Pivec hostem cyklu Jazz na Hradě!

Ondřej Pivec hostem cyklu Jazz na Hradě!

Český varhaník žijící v New Yorku, Ondřej Pivec, vystoupí v rámci 9. ročníku cyklu Jazz na Hradě se zbrusu novou newyorskou formací! Jedná se o Ondřej Pivec New York Trio, trojici sehraných muzikantů (Ondřej Pivec, Russel Carter, Jason Marshall), kteří si k této výjimečné příležitosti pozvali ještě čtvrtého hosta – Paula Bollenbacka.

Pivec (27) se v roce 2009 usadil v New Yorku jako hráč na Hammondovy varhany, téměř bezprostředně po studiích na pražské VOŠ Jaroslava Ježka. Vystupuje pravidelně nejen v tamních jazzových klubech (kde se seznámil s Carterem, Marshallem i Bollenbackem), ale také v pravých černošských kostelech v Harlemu a na Coney Islandu, což se ještě žádnému evropskému hráči na „hammondky“ nepovedlo. Za posledních pět let má na kontě přes 1000 koncertů po Evropě (ať už jako lídr nebo sideman) a pod jeho jménem vyšel bezpočet CD i DVD.

pivec

Bubeník Carter si zahrál v Praze s Pivcem na loňském festivalu Struny podzimu (v rámci série Spotlight v klubu Roxy), v USA je stálým členem kapely Freda Thomase (basisty Jamese Browna). Jason Marshall, skvělý hráč na baryton saxofon, se vyznačuje hlavně tím, že rád kombinuje jazz s prvky R’n’B a soulu. V minulosti vystupoval například se zpěvačkami Arethou Franklin a Chacka Khan, nyní hraje s trumpetistou Roy Hargrovem. Kytarista Paula Bollenback se v ČR rovněž neobjeví poprvé – v roce 2009 přijel do Prahy jako lektor Letní jazzové dílny, pořádané Českou jazzovou společností. Na americké scéně působil mnoho let především s jazzovým varhaníkem Joey DeFrancescem.

„Pozvánka na Pražský Hrad je mne a pro nás všechny velká pocta a nesmírně si jí vážíme. Repertoár, který jsme společně vybrali je mi velmi blízký – mimo pár autorských kompozic budeme hrát skladby George Bensona, Jimmy Smithe a Wese Montgomeryho.“ svěřil se český varhaník.

Všechny koncerty tohoto cyklu zahajuje prezident republiky. Pivcův koncert je v pořadí již 82., na předešlých koncertech zářila jména hudebníků světového renomé, mezi nimiž jsou taková esa jako Avishai Cohen, Laco Deczi nebo Bill Frisell.

  • Kdy: 21.3. 2012
  • Kde: Nová galerie Pražského hradu
  • Cena: 390 Kč