Jazz s lidskou tváří má premiéru

A to v Malostranské besedě 15.února na koncertě Voice&Toys. Na tuzemská pódia tak vstupuje formace, která svůj projev charakterizuje jako „Jazz s lidskou tváří“. Premiéra skupiny přivede zpět na jeviště soulového a bluesového zpěváka Marka Hlavicu, který se spojil s hudebníky vystupujícími samostatně pod názvem Vibe Fantasy. Předpremiéru si skupina odbyla na Pekingském mezinárodním jazzovém festivalu Ninegates. Na úspěšnou jednorázovou příležitost navázala čtveřice muzikantů založením zbrusu nového tělesa.

Spojení předních osobností jazzu, soulu, blues a etnické hudby dalo vzniknout nové hudební formaci Voice&Toys, která nemá v tuzemském prostředí srovnání. První muž českého vibrafonu Radek Krampl je znám především jako vůdčí osobnost svých jazzových komb. Nicméně letitá spolupráce s Janem Spáleným v ASPM dává tušit, že jazzová škatulka pro Krampla není zdaleka závazná. Ze stejné oblasti pochází i jeden z nejvytíženějších kontrabasistů – Petr Dvorský. Působí v progresvních jazzových formacích, stejně jako v bandech ctících jazzovou klasiku. Zcela jiný žánr vnáší do Voice&Toys Marek Hlavica. Výbušný soulový a bluesový zpěvák se vrací na pódium čtyři roky po ukončení činnosti funkové skupiny Žáha v nezvykle intimní poloze.

Jazz s lidskou tváří má premiéru

Další rozměr pak skupině dává hráč na tabla a bicí nástroje Tomáš Reindl, znalec a vyznavač mimoevropské hudební kultury. Na první pohled nesourodá partička se semkla v programu s názvem Ladies First (Dámy mají přednost). Jeho podstatnou část tvoří předělávky písní slavných zpěvaček jako jsou Suzanne Vega, Bjork, Janis Joplin, Annie Lennox, Billie Holiday, Marianne Faithfull a další.
Crossover, který má stejně blízko k jazzu, popu, blues i k přesahům do exotických kulturních oblastí, osloví posluchače, kteří chodí na koncerty poslouchat hudbu.

Na podzim loňského roku skupina uzavírala čtrnáctidenní jazzový festival v Pekingu. Slavnostní koncert ve velkém sále Národní knihovny potvrdil, že produkce čtveřice je srozumitelná i neortodoxnímu publiku. Klasický písňový tvar se prolíná s jazzovými improvizacemi. Tak to známe u k jazzu řazených interpetů, jejichž obliba ale překračuje zájem žánrových puristů. Voice&Toys ocení vyhranění jazzoví fanoušci stejně jako posluchařči, pro něž dosud jazz zůstával obtížně srozumitelným spiknutím zasvěcenců.

DSC_9024.JPG (183 KB)