Nové album dvojice Wesseltoft - Schwarz Duo, aneb jedna z možných cest do budoucnosti jazzu

Nové album dvojice Wesseltoft – Schwarz Duo, aneb jedna z možných cest do budoucnosti jazzu

Album Duo je momentálně poslední novinkou renomované nu-jazzové značky Jazzland. Vlastníkem značky je právě Bugge Wesseltoft, známý norský jazzový pianista, skladatel a producent, inklinující k moderních jazzovým směrům, především k jeho elektronické a experimentální tváři. Ten si zde přizval ke spolupráci Henrika Schwarze, německého zvukového inženýra, producenta a dje, dobře zajetého ve světě minimal techna či deep housu.

Nové album dvojice Wesseltoft - Schwarz Duo, aneb jedna z možných cest do budoucnosti jazzuSpolečná práce se mi jeví jako ideální sladění obou hudebních přístupů, album je jak po zvukové tak po hudební stránce velmi nápadité, barvité a originální.

Pod klasickým jazzovým klavírem, elektronickými klávesami a umem Buggeho Wesseltofta se prohání jemné elektonické zvuky Henrika Schwarze ve jménu glitche a ambientních nálad, akustická a elektronická část je zvukově dobře sladěná, jemné bicí dokreslují komorní atmosféru.

Ne však stále, Schwarz projede filtrem výraznější synthy, přidá rovný kopák. To se však Wesseltoft nenechá zahanbit a klavír se dostane do rytmu, hudba začne gradovat do poloh atmosférického minimal techna. Následně ji však zjemní jazzové hitky a postupne se pomalu navrátí zpět do vod abstrakního nu-jazzu.

Celé album na mě působí velmi dynamicky, jako jeden velkej propracovanej jam se spoustou nálad, to že tři skladby z osmi jsou nahrávky ze živých vystoupení toho je důkazem. Vyzdvihl bych především zvuk a synchronicitu obou hudebníků.

Myslím si ze stojí za poslechnutí, ale posuďte sami.

Anselm