Jazz Fokus: nová řada jazzových video dokumentů ČRo

Novou řadu jazzových videodokumentů spustilo webové rádio Euro Jazz. Štáb filmařů Českého rozhlasu se v ní zaměřuje na vizuálně zajímavé jazzové koncerty i neveřejné experimentální produkce. První díl již rozhlas zveřejnil na webu jazz.rozhlas.cz.Neobvyklá koncertní prostředí, hudební přístupy či spoluúčinkování umělců z různých kulturních a uměleckých oblastí – to vše je pro jazz zdrojem inspirace a jednou z hnacích sil jeho rozvoje.

Webový speciál, jenž dostal název „Jazz Fokus“, je nová řada filmových dokumentů z produkce Českého rozhlasu. „Naším cílem je zprostředkovat rozšířený vjem světa a dějů, jimiž může být nová hudební tvorba obklopena. Zaměříme se na říši zvuků, kde lze mít oči zavřené, ale když chceme, kdykoliv je bez obav otevřeme a vždy uvidíme něco zajímavého,“ říká autor projektu Václav Vraný z Českého rozhlasu 3.

Filmové záznamy především jazzových koncertů doplní rozhovory s umělci, komentáře i fotografie. „Kameramani Českého rozhlasu natáčejí jazzové koncerty na různých místech České republiky již zhruba rok. První záznam budeme publikovat tento týden. Jde o dokument a rozhlasový pořad o unikátním spojení vokálního tělesa Tiburtina Ensemble s jazzovým triem Davida Dorůžky,“ vysvětluje Vraný.

Další díly řady Jazz Fokus bude Český rozhlas přinášet zhruba jednou za měsíc na webu jazz.rozhlas.cz.

  • Seznam připravovaných filmových dokumentů v řadě Jazz Fokus:
  • Tiburtina Ensemble a David Dorůžka Trio v Bystřici nad Pernštejnem v rámci festivalu Concentus Moraviae (z 21. 6. 2010)
  • Electric Jazz Speciál – neveřejná experimentální spolupráce jazzových hudebníků s DJ R.Muttem v pražském klubu Jazz Dock (z 18. 3. 2010)
  • Bucinatores Orchestra v karlínském Studiu A (z 17. 2. 2011)
  • The Stoner & David Dorůžka – záznam koncertu švédsko-českého jazzového souboru v pražském klubu Jazz Dock (z 15. 4. 2011)
  • Nepravděpodobný večírek – vystoupení pianisty Vojtěcha Procházky a audiovizuálního performera Martina Blažíčka v pražském klubu Jazz Dock (z 29. 6. 2011)