Tip na koncert: MOLE

Tip na koncert: MOLE

MOLE je jedním z projektů výjimečného mexického pianisty Marka Aanderuda, který je důležitou součástí hudební scény v Evropě a New Yorku. Rozhodla jsem se jít na tento koncert ve středu 1. června do pražského klubu Jazz Time. I když publikum tvořilo asi jen deset lidí, stálo to za to! Originální, citlivé, svobodné a inteligentní hraní Marka Aanderuda, připomínající jeho mexické a americké kořeny rozhodně stojí za pozornost.

Quartet, ve složení Mark Aanderud – piáno, Marcel Bárta -saxofony, Jan Jakubec -basová kytara a Hernan Hecht – bicí, hrál originální skladby MOLE quartetu (původně s Davidem Gilmorem na kytaru) a pár skladeb z dílny Marcela Bárty. Argentinský bubeník Hernan Hecht je čerstvým držitelem ceny Grammy za nejlepšího producenta pro Latin Rock. „Hernan je jedním z mých oblíbených groove bubeníků, skvělý hráč avantgardní hudby. Známe se už docela dlouho, potkal jsem ho, když se přestěhoval do Mexika“, říka Mark Aanderud. „Několikrát jsme si spolu zahráli a najednou se naše spolupráce prohlubovala víc. Je nezastavitelným motorem hudební produkce. Marcel Bárta má zas pro mě jedinečnou energii a otevřenost mezi českými hráči,“ komentuje Mark složení kapely.

Skladby kvartetu chytnou posluchače za srdce, místy evokují až „filmovou hudbu“. Vyniká hlavně Markova virtuozita, citlivost a výjimečnost.

Co dalšího chystá tento vytížený klavírista? „Teď se věnuji hlavně nahrávání skladeb mého kvartetu. Jde o hudbu ambientní, elektronickou a drum’n’bassovou. V září plánuji evropské turné nové kapely New World Collective s mladými hvězdami newyorské jazzové scény. Zároveň hodně hraji s Todd Clouser´s A Love Electric – 9. června začínáme turné v Německu a poté zahrajeme 17. a 18. června v Jazz Docku.“

Mark také studoval klasickou kompozici na pražské HAMU, proto je aktivní i v této poloze hudby. „Mým zájmem je zejména spojovat improvizovanou, klasickou a jazzovou hudbu zajímavým způsobem. Tento rok ještě plánuji začít projekt komorní hudby, ale víc interaktivní s různou instrumentací a elektronickými prvky.“

Další Markovou aktivitou je MOLE Production – společnost, kterou založil s Hernanem Hechtem a která integruje osobnosti nejen ze světa jazzu a rocku, ale také produkuje, nahrává a organizuje koncerty.

MOLE quartet mohou posluchači ještě uslyšet ve středu 8. června ve 22:00 v pražském Jazz Docku (v programu klubu je uvedeno: Aanderud – Hecht project). Jana Jakubca na baskytaru vystřídá Tomáš Liška na kontrabas.