Avishai Cohen, Charles Lloyd, Robert Glasper a další na Strunách podzimu 2011

Hvězda z nejzářivějších, jazzová lady Dee Dee Bridgewater, okouzlila už publikum Jarního GALA pro Struny podzimu. Po několika měsících se vrátí, aby zahájila samotný festival. Fenomenální vokalistka letos stihla na pozvání prezidenta Obamy koncertovat v Bílém domě a za album s poctou Billie Holiday získat svou třetí cenu Grammy. Festivalový program otevře společně se svým hvězdným bandem. Doprovodí ji klavírista Edsel Gomez společně se saxofonistou Jamesem Carterem, kontrabasistou Christianem McBridem a bubeníkem Lewisem Nashem. Koncert se koná 26. září v 19.30 ve Státní opeře Praha.

Avishai Cohen, Charles Lloyd, Robert Glasper a další na Strunách podzimu 2011

Zejména o repertoár z poslední desky „Seven Seas“ bude opřen koncert izraelského kontrabasisty a skladatele Avishai Cohena, jehož časopis Downbeat nazval ´jazzovým vizionářem světového formátu´. V doprovodu klavíristy Shaie Maestra a bubeníka Amira Breslera tento energický hudebník nepochybně v Praze opět potvrdí své kvality. Album „Seven Seas“ obsahuje kromě autorského materiálu i úpravy tradičních písní sefardských Židů. Zvuk svého tria doprovází Cohen i vlastním zpěvem a tradiční jazz prolíná s moderními směry. Dokáže navázat neobyčejně těsné spojení s publikem a navodit impresivní atmosféru lákající k cestám do pestrého hudebního světa. Radostí, jež vyzařuje z jeho hudby, zaujal i Chicka Coreu, který Cohena přizval do své nové skupiny. Tóny kontrabasu Avishaie Cohena a jeho spoluhráčů zazní 12. října v Divadle Hybernia.

V životní formě přijede i poslední z řady festivalových Osobností Charles Lloyd. Legendární saxofonista přiveze do Prahy trojici jazzových nadějí a společně vystoupí 30. října ve Dvořákově síni Rudolfina. Festivalový koncert představí poslední nahrávku tohoto 72letého jazzového matadora, nazvanou ´Mirror´. Pamětníci mohou zavzpomínat na Lloydovo vystoupení v Lucerně v roce 1967, které bylo mimořádně silným zážitkem.

Operní hvězda Sir Willard White vzdá v premiéře programu poctu svému vzoru, americkému zpěvákovi Paulu Robesonovi. Zazní černošské tradicionály, rané jazzové písně, písně ruských burlaků i tradiční americký song Ol’ Man River. Whiteův nádherný bas dokáže být konejšivě měkký, sametově temný i emočně rozjitřený. Spolupracuje s nejdůležitějšími světovými operními domy i orchestry. Na operního pěvce měl vždy velmi neobvyklé vzory – vedle Nata King Colea k nim patří právě Paul Robeson, černošský americký zpěvák, herec, sportovec, spisovatel a také celoživotní bojovník za práva černochů. White si na své vystoupení přizve elitní hudebníky, například Guye Barkera (spolupracujícího s Frankem Sinatrou či Stingem) a také crossoverový dámský smyčcový kvartet Pavão. Před festivalovým publikem vystoupí 20. října v Divadle na Vinohradech.

S cenami ověnčeným multimediálním projektem Uniko přijede Kimmo Pohjonen a Samuli Kosminen, které doplní Proton String Quartet, proslulý svými přesahy do moderní klasické hudby a multižánrových projektů. Kimmo Pohjonen, finský virtuózní crossoverový hráč na akordeon, vymaňuje tento nástroj ze zajetí folklórního hudebního rámce a dokazuje, že může být i instrumentem moderní doby. Jeho koncerty jsou obohaceny o zvukové smyčky, samply a projekce využívající nejmodernější audiovizuální technologie. Uniko tak představuje zážitek pro všechny smysly. Prolínají se v něm hlasy akordeonu a smyčců se svými protějšky nasamplovanými Samuli Kosminenem, spoluautorem projektu. Vedle věhlasného Kronos Quartetu spolupracoval Pohjonen mimo jiné i s Patti Smith či kapelou King Crimson, jeho hudba zazněla v baletních a divadelních projektech i v řadě filmů. Na Strunách podzimu vystoupí 2. listopadu v kinosále ARTminus ve Veletržním paláci.

Do zcela jiných vod zabrousí návštěvníci koncertu tělesa korsické vokální polyfonie A Filetta, které je dalším z festivalových zastavení po stopách autentických projevů vokálního umění. Korsický soubor se představí 25. října v Českém muzeu hudby.

Crossover bude platformou i pro dalšího interpreta – Roberta Glaspera. Pianista akustického tria, který se nechává inspirovat hip hopem a gospelem, vrací jazz z piedestalu akademismu zpět do energií a tvůrčí atmosférou tepajících klubů. V Praze to bude konkrétně klub Roxy, a to 6. listopadu.

[pro-player]http://www.youtube.com/watch?v=zDcjzdrkHDE[/pro-player]

A protože je Glasper mnoha odborníky považován za naději a budoucnost jazzu, představí na Strunách podzimu kromě svého tria i projekt Experiment, vycházející z hip hopu a rapu. Tím vyvrcholí festivalová platforma Spotlight, jejíž úplný program bude ohlášen až v září.

Velké oblibě se v loňském roce těšil pilotní ročník programu pro děti nazvaný Struny dětem. Interaktivní víkend nabídne i letos hudební i výtvarné workshopy, koncerty a hudební objevování. To vše se bude konat ve spolupráci s divadlem Minor ve všech prostorách a zákoutích tohoto divadélka ve dnech 21. až 23. října.

Z ostatních již vysloveně ne-jazzových akcí ještě krátce zmiňme vystoupení houslového virtuosa Thomase Zehetmaira a českou premiéru operní divy Vivicy Genaux.

Předprodej vstupenek na všechny festivalové koncerty bude zahájen 2. května ve Festivalovém informačním centru umístěném tradičně v hlavní pokladně Národního divadla (provozní budova v Ostrovní ulici). Centrum je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 11 do 18 hodin. Od letošního roku je možné zaplatit vstupenky on-line na www.strunypodzimu.cz Předprodej probíhá také v síti Ticketpro. Struny podzimu nabízejí rovněž abonmá dle jednotlivých programových řad. Také v letošním roce platí pro studenty nabídka tzv. studentského speciálu – vstupenky za 100 Kč, které opravňují zaujmout volná místa v sále po třetím zazvonění.

— Petr Vlasák