Parník – patnáct let na ostravské klubové scéně

Sokolská třída v centru Ostravy a na ní secesní vila s číslem popisným 26. V jejím přízemí sídlí hudební klub Parník. V pondělí 25. dubna uplynulo od jeho otevření rovných patnáct let. Pojďme společně nahlédnout do historie i přítomnosti této výjimečné instituce a nasát místní nezaměnitelnou atmosféru.

Parník – patnáct let na ostravské klubové scéněKlub začínal jako jazzový, postupně žánrovou škatulku opustil a začal zvát kapely mnoha dalších hudebních stylů, a to i díky hudebnímu pořadu České televize Sešli se, který se v Parniku natáčel. V současnosti se na programu objevuje kolem dvou set koncertů ročně, muzikantské workshopy, zápasy divadelní improvizace nebo turnaje ve hře scrabble. Na pódiu se každoročně střídají špičky české a slovenské klubové scény i zahraniční kapely. Od roku 2004 je to především festival Ostrava Jazz Nights, pořádaný pod záštitou Parníku, který moravskoslezskému publiku představuje přední světové muzikanty a formace.

Stylizovaný interiér klubu k návštěvníkovi promlouvá tajnou řečí. Všudypřítomný motiv parníčku, kterému stoupá z komína kouř, je značkou tradice. Válcové zelené sloupy připomínají komíny i potrubí v útrobách zaoceánského parníku. U baru se hudebníci setkávají s návštěvníky jako rovný s rovným, jsou přece na jedné lodi.

Věřím, že Parník zůstane pro ostravskou hudební scénu i nadále jistotou. Ne ve smyslu konzervativní zkostnatělosti, ale zárukou překvapení a nezapomenutelných zážitků.

Zatím se zde odehrálo téměř 2700 koncertů, které zhlédlo přes 212 000 návštěvníků.