Síla islandské sopky Hjaltalín

Hlavní hvězdou islandského večírku Planet Connections 3. dubna v Paláci Akropolis bude aktuální senzace místní hudební scény – kapela Hjaltalín.  Na chladný sever se návštěvníci Paláce Akropolis vydají v doprovodu s kapelou Hjaltalín, čerstvou hudební senzací z ostrova na severu Evropy.

hjaltalin1

Sedmičlenný band z Rejkjavíku už definitivně uhranul islandskou hudební scénu, sbírá ceny a hypnotizuje žebříčky, teď na jeho objevení čeká zbytek Evropy i světa. Jejich první zteč na Českou republiku přijde 3. dubna, kdy se objeví v Paláci Akropolis na islandském večírku Planet Connections. Jejich koncert doplní promítání a povídání o Islandu s Janem Burianem, krátké filmy Rúnara Rúnarssona a ochutnávka místní speciality.

Hjaltalín vznikli v roce 2004, nejprve jako žertovný projekt partičky kolem studentského sboru na jedné střední škole v Reykjavíku. Všechny žerty ale šly stranou, když je na podzim 2006 pozvali do islandské televize, aby zahráli v jedné populární talkshow. Přišel první hitový singl a debutové album Sleepdrunk Season, se kterým jim pomohl Gunni Tynes ze skupiny Múm. Na islandských hudebních cenách pro rok 2007 už Hjaltalín převzali titul objev roku a mozek kapely Högni také autorskou cenu. Během natáčení debutu skupinu posílila zpěvačka Sigga, jejíž soulový feeling skvěle vyvažuje rozevláté rockerství Högniho a ještě posiluje její nadžánrový rozptyl. Druhé studiové album Terminal natočené v létě 2009 představuje sebevědomý a bombastický zvuk, který Hjaltalín pomohl ve studiu docílit komorní orchestr i pěvecký sbor. Přes barokně vrstevnaté aranže hrají i nadále prim silné písničky podpořené skvělými instrumentálními výkony členů kapely. Naplno zde září hvězda zpěvačky Siggy, která si zaslouženě odnesla výroční cenu norské hudební akademie. Ta také ozdobila Terminal soškou za nejlepší album roku, což jen podtrhlo fantastické přijetí desky na Islandu – nahrávka strávila dvě měsíce na čele místního prodejního žebříčku.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=HIfR_jMM2Hw&feature=related[/pro-player]

Více informací a audio ukázky:

www.hjaltalinmusic.com/

www.myspace.com/hjaltalinband