Jazzová jízda Idy Kelarové & soutěž o 3x CD!

Indies Scope Records vydal v roce 2009 úžasné CD s názvem Aven Bachtale. Desku, která propojuje romské a jazzové prvky a kdy hlas Idy Kelarové je díky kvalitním hudebníkům formace Jazz Famelija temný a vášnivý zároveň. Jak sama říká v bookletu v průvodním slově:

Ida_2

Když zpívám, cítím radost. Radost vnímám jako veliký dar. Věřím tomu, že lidská tvořivost ji může během života přetvářet, rozvíjet, zhodnocovat a naše duše ji dokáže povýšit v umění. Vždy jsem zpívala po svém a v hudbě jsem našla svobodu. Zpívám o věcech, o kterých nedokážu mluvit. Zpívám, abych neplakala, zpívám, abych cítila, že jsme spojeni. Vyzkoušela jsem toho v muzice hodně – od klasické hudby, lidovek, různých ethno projektů, rocku, folku, až po romské písně, jež mě oslovily nejvíce a nejhlouběji. Tyto krásné melodické a harmonické písně a vícehlasy jsem měla vždy chuť zazpívat tak nějak jazzově, přestože jsem se jazzu nikdy nevěnovala. Jedním z mých impulsů byla potřeba změny, chtěla jsem vnést do zásadních principů jazzu nové téma, s vlastním prožitkem a vášní, prostě tak „po cikánsku“. Uvědomuji si, jaké štěstí mě v mém životě potkalo, když mi otec předal lásku k hudbě – dar, který dál s pokorou rozdávám lidem na tomto světě. Potkala jsem špičkové muzikanty a krásné lidi, založili jsme Jazz fameliji; co více si mohu přát. Snad jen to, abychom my, lidé na tomto světě, byli všichni šťastni. Dokázat předat umění druhým je skutečnou životní cestou. Velký dík patří mému tátovi a všem, kteří toto umění ovládají a nezištně předávají dál.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=vQHeGewOXhI&feature=related[/pro-player]

Soutěž:

Název CD dostačně vystihuje pocity, které Vás budou doprovázet při poslechu tohoto CD.  Víte, co znamená Aven bachtale česky?

Odpovědi můžete posílat do 1.4. 2011 na email eva@jazzport.cz.

Výherce budeme kontaktovat emailem.

[TINY-CONTACT-FORM]