Dvojice Rypdal – Mikkelborg : spojení dvou vyhraněných jazzových osobností a soutěž o 3×2 vstupy!

Do Paláce Akropolis se tentokrát chystá opravdu netradiční, ale o to zajímavější spojení evropského jazzu: Terje Rypdal a Palle Mikkelborg.

Terje Rypdal, elitní norský kytarista, který pro renomovanou značku ECM natočil přes dvacet alb, začínal coby rocker a jeho první nahrávky byly podobně vizionářské jako Weather Report, Soft Machine či Pink Floyd. Na univerzitě v Oslu studoval u amerického skladatele George Russella, s nímž později hrál, spolupracoval též s Janem Garbarkem, Miroslavem Vitoušem, Jack DeJohnettem. Jeho všestrannost je fascinující: z rockové minulosti si uchoval syrová i zpěvná kytarová sóla, která se prolínají s ambientními či symfonickými barvami.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=wb5CVQn4kvw&feature=related[/pro-player]

Na jeho posledním albu, Crime Scene, natočeném se sedmnáctičlenným bigbandem, se podílel i Rypdalův dlouholetý partner, dánský trumpetista Palle Mikkelborg. Ten vystupoval s Dexterem Gordonem, Gilem Evansem, a podobně jako Rypdal s Janem Garbarkem. Světové renomé si získal suitou Aura, kterou zkomponoval pro jednoho z největších jazzmanů 20. století, Milese Davise. Stejnojmenné album, které Mikkelborg produkoval, získalo cenu Grammy.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=Uxqgyn89_No[/pro-player]
SOUTĚŽ:
Máte jedinečnou šanci se dostat 21.10. 2010 do Paláce Akropolis zadarmo, pokud budete mezi prvními a zároveň správně zodpovíte následující otázku:

Kdo založil a z jakého města pochází známý label ECM (Edition of Contemporary Music) ?

Soutěž končí 18.10. 2010. Výherce budeme kontaktovat.

[TINY-CONTACT-FORM]