František Uhlíř: BASS DEVOTION

František Uhlíř: BASS DEVOTION

Jeden z předních českých kontrabasistů, František Uhlíř, oslavil 24.července 2010 své šedesátiny. Narodil se totiž v roce 1950 v Ústí n.Orlicí. K tomuto kulatému výročí připravil, s řadou dalších muzikantů, dvoudeskový komplet. První CD nazvané Bass Devotion je ze současnosti, druhé Bassága je staršího data. František se na obou CD představuje nejen jako excelentní kontrabasista, ale také jako zdatný skladatel.

bas-devolutionBassága vznikla v roce 1984 a vyšla ještě na klasické vinilové LP desce. Už tenkrát vzbudilo LP zaslouženou pozornost nejen proto, že hlavním nástrojem se zde stal kontrabas. Byla to první deska tohoto druhu, kde hlavním protagonistou byl Uhlíř se svým kontrabasem. František ji připravoval už od začátku 80.let a ke spolupráci tenkrát pozval nejen své české hudební kamarády a holandského bubeníka Tony Nahara, ale i netypický smyčcový kvartet sestavený z členů Pražského komorního orchestru. Deska byla sice jeho gramofonovou prvotinou. Přesto dodnes působí moderně a je opravdu co poslouchat. V žádném případě se nejedná o starobu či vykopávku, naopak. Uslyšíme velice moderní a poslouchatelnou muziku, kde prostě hraje prim prvotřídní kontrabas.

CD Bassaga obsahuje celkem sedm studiově nahraných skladeb, všechna z pera Františka Uhlíře. Představuje v nich kontrabas jako sólový nástroj v nejrůznějších výrazových podobách. Od vzniku těchto nahrávek uplynulo mnoho let, přesto neztratily nic ze své aktuálnosti a pro mnohé posluchače budou obrovským překvapením. V uvedených skladbách lze slyšet kontrabas hraný arco i pizzicato, někde je použitý i playback, když kontrabas hraje prim a zároveň ještě typický kontrabasový harmonický základ. František Uhlíř mezi tehdejšími kontrabasisty vynikal svou technickou dokonalostí, laděním a tak jeho nádherně „dlouhý a čitelný“ kontrabas vzbuzoval a vzbuzuje údiv i zájem posluchačů dodnes ať hraje v jakémkoliv obszaní, s malou partou či bigbandem.

Ve všech sedmi skladbách najdeme řadu nádherných momentů, ať už se jedná o úvodní Basságu, udivující pizzicatový chorus najdeme zase v Návratech spolu krásným klavírním sólem Emila Viklického. V lehké latině je střihnutá zase Bossa Cosa. Fastovka Střídavě oblačno, kromě kytaristy Zdeňka Dvořáka představuje Uhlíře jako neúnavný hnací motor kapely, který často přechází v sólo hrané smyčcem. Dostatek prostoru se dostalo i na vibrafon Karla Velebného. Za vším slyšíme nenápadné, ale neustále tepající bicí Tony Nahara a perkuse Josefa Vejvody. Jak již bylo zmíněno, deska zní i po tolika letech současně a je dobře, že se podařilo ji příznivcům jazzu opět vydat.

CD Bass Devotion je živá nahrávka Uhlířovy skupiny František Uhlíř Team (F.U.T.) z února roku 2010. CD obsahuje také sedm skladeb, ale jejich stopáž už nemusela být krácena a podřízena možnostmi LP desky. Pět písniček je opět z pera Františka Uhlíře a jen dvě jsou převzaté. Rozjezdovka s názvem Javor je, podle Uhlířových slov, typický jazzový otvírák na rozehřátí muzikantů pro věci příští. Ty přicházejí hned v další skladbě nazvané Just For Us kde lze, mimo jiné, opět vychutnat pěknéUhlířovo sólo. Následuje známý evergreen, kde je melodie svěřena kontrabasu. Skladbu autorů N.Washingtona & L.Herlinea: When You Wish Upon A Star věnoval František jako poctu svým dávným muzikantským vzorům, kontrabasistovi Eddie Gomezovi a klavíristovi Billu Evansovi. Všichni hráči F.U.T dostávají dostatečný prostor a kapela působí jako celek s předem jasně danou strategií. Také další skladby alba představují silné melodie, dávající prostor pro seberealizaci ostaním Uhlířovým spoluhráčům. Ani na tomto albu nechybí latina v podobě June In Prague. Několik pěkných sólpředvádí kytarista Adam Tvrdý i altsaofonista David Vrobel. A to vše je olemováno bicími Jaromíra Helešice, který s Františkem Uhlířem táhne jazzovou káru už od roku 1976.

Důkazem, že i „obyčejná“ dvanáctka nemusím být na CD jen vatovým výplňkem je skladba Father´s Blues, kterou Uhlíř věnoval svému letos devadesátiletému otci. Druhou převzatou skladbu Lester Left Town napsal Wayne Shorter a František Uhlíř ji věnoval vzpomínce na Karla Velebného, s jehož souborem SHQ skladbu František kdysi poprvé hrál.

Nezanedbatelným faktem je i skutečnost, že kontrabasista František Uhlíř se už od začátku své kariéry jazzového kontrabasisty věnuje dokonalému ozvučení svého nástroje a výsledkem je krásný dlouhý a naprosto znělý zvuk kontrabasu v celém tónovém rozsahu.

Jak již bylo řečeno, jedná se o pěkný dárek, který si František ke svému životnímu jubileu nadělil a které zcela plně zasluhuje posluchačskou pozornost.

CD Bass Devotion: František Uhlíř- double bass; David Vrobel-alto saxophone; Adam Tvrdý-guitar; Jaromír Helešic-drums.
CD Bassaga: František Uhlíř-double bass; Karel Velebný-vibraphone; Emil Viklický-piano; Tony Nahar-drums; Zdeněk Dvořák-guitar; Josef Vejvoda-percusion; Zdeněk Zindel, Ladislav Dlouhý-viola; Jindřich Ptáček, Jaroslav Ondráček-violoncello.

Nahráno: Praha 2010 a 1984 Studio „A“ Karlín Praha. Vydáno: Panton r. 2010. TT: 55:57 + 37:15. 2CD Multisonic 31 0808-2