WINTER & WINTER

Vzato od samého počátku, německý producent a vydavatel Stefan Winter vedl v letech 1985 – 1995 gramospolečnost JMT (Jazz and Music Today). Ta byla zaměřena na moderní jazz a talentované umělce. JMT vydala celkem 81 nahrávek (ve formátu LP nebo CD). Jmenujme především debuty dnes významných umělců: Bob Stewart, Robin Eubanks, Greg Osby, Steve Coleman, Jean-Paul Bourelly, Cassandra Wilson, Uri Caine. Kromě nich zde vyšla alba např. těchto hudebníků či skupin: Jane Ira Bloom s Fredem Herschem, Craig Harris And Tailgaters Tales, trio Geri Allen, Charlie Haden, Paul Motian. Dnes je k mání kompletní katalog JMT na „remástrovaných“ CD (a tím se konečně dostáváme k názvu tohoto článku) u firmy Winter & Winter (W & W).

Stefan Winter se zajímal o hudbu starou i novou, slyšel spoustu zajímavých hudebníků a uvědomoval si možnosti nových projektů, které jdou nad zavedené kategorie. Podstatná pro něho byla improvizace a nevšední úpravy stávající hudby, a to v časovém rozsahu 16. – 20. stol. Proto v r. 1997 založil společnost W & W se sídlem v Mnichově, která by jeho záměry realizovala. Winter nepřehání produkci – vydává kolem 12 alb ročně, aby si jich trh mohl pohodlně všimnout a ohodnotit. V současnosti je v katalogu společnosti 110 titulů.

Pokud si ulehčíme práci určitým zjednodušením, rozdělíme si katalog W & W na dvě části; nabízí se nám hudba vážná (ovšem často v novém provedení) a jiná (jazzem ovlivněná či do širší jazzové “škatulky“ se hodící, alternativní, etnická, eletronická apod.).

WWW: http://www.winterandwinter.com/

Nahlédněme do první z obou kategorií. Nenalezneme-li v katalogu W & W jediné jméno českého hudebníka, nechybí česká (přesněji moravská) hudba. Teodoro Anzellotti hraje na akordeon část Janáčkova cyklu Po zarostlém chodníčku. Dalším lákavým titulem jsou oblíbené skladbičky Erika Satie ve stejném podání; Anzellotti hraje i Domenica Scarlattiho. Na své si přijdou příznivci J. S. Bacha. Jeho cellové svity hraje Paolo Beschi na barokní cello; univerzální klavírista Uri Caine (o kterém ještě bude řeč) nahrál unikátní dvoj-CD – Goldbergovské variace (úpravy Bachova sólového klavíru v pietním i zcela originálním duchu v provedení mnoha muzikantů, skupin, stylů); dále Bachovy sonáty v interpretaci barokních houslí a cembala. Franz Schubert a Johannes Brahms jsou oblíbenými autory – uslyšíte je hned na několika nahrávkách v provedení souboru La Gaia Scienza (klavírní trio nebo kvarteto).
Uri Caine se kromě Bacha věnoval i Gustavu Mahlerovi (Urlicht/Primal Light –části z písňových cyklů i symfonií v upraveném orchestrálním provedení včetně vokálů; Mahler In Toblach – podobná, ale živá nahrávka na 2 CD; Dark Flame – v odlišném a širším obsazení), Richardu Wagnerovi (Wagner e Venezia – operní árie v obsazení dvoje housle, cello, basa, akordeon a klavír), Robertu Schumannovi (Robert Schumann Love Fugue – Caineho skupina plus La Gaia Scienza) a Ludwigu van Beethovenovi (Diabelliho variace – Caine zorchestroval sólové klavírní variace pro soubor Concerto Köln s hráči na dobové nástroje).

Přesuneme-li se do druhé kategorie, nalezneme tam velice pestrou směs. Z muzikantů známých nebo alespoň povědomých ve světě jazzu jmenujme např. tyto: reedman Tim Berne (Big Satan – spolu s kytaristou Markem Ducretem a bicistou Tomem Raineyem hrají originály), bubeník Jim Black (na albech Splay, Pachora a AlasNoAxis hraje v kvartetu originály), trumpetista Dave Douglas (má na W & W dvě alba: Charms of the Night Sky /s Guyem Klucevsekem, Markem Feldmanem a Gregem Cohenem/ a Song For Wandering Souls/ jeho „balkánské“ Tiny Bell Trio s Bradem Shepikem-g a Jimem Blackem-dr/; jako sideman hraje i na dvou albech Uriho Cainea), originální akoredonista Guy Klucevsek (Accordance s dalším harmonikářem Alanem Bernem, The Heart of the Andes – sólo, Tales From the Cryptis – s reedmanem Phillipem Johnstonem, The Well Tampered Accordion – sólově s vlastní hudbou), bubeník Paul Motian (několik alb se svým Electric Bebop Bandem), First Meeting (skupina Tethered Moon v obsazení Masabumi Kikuchi-p, Gary Peacock-b, Paul Motian-dr). V neposlední řadě sem patří starý známý – Uri Caine s těmito alby: Blue Wail (trio s Jamesem Genusem-b a Ralphem Petersonem-dr a hudbou leadera), Bedrock (combo hrající eletronickou hudbu), Solitaire (klavír sólo, vlastní skladby), Rio (latinský projekt s řadou brazilských muzikantů), Live at the Village Vanguard (s Drew Gressem-b a Benem Perowskim-dr, originály i standardy).

Krátce ještě další výběr z této části. Ambiciózní je Cuadernos de la Habana (pětidiskové album kubánské hudby s mnoha kapelami); podobným albem (3 CD) je Cuadernos de Mexico; Solowerke für Akkordeon und Klavier (hudba Mauricia Kagela v podání T. Anzellottiho-acc a Luky Vaese-p); lidovou (svatební) hudbu z bulharské Trákie uslyšíte na albu Trifon Trifonov and Stanimaka (soubor v obsazení tp, as, cl, acc, dr, voc); soubor Brave Old World (p & acc, vio & g & voc, cl, b & tb) na albu Dus gezang fin Geto Lodzh – Song of the Lodz Ghetto přináší písně lodžského židovského gheta; kytarista Fred Frith nahrál u W & W čtyři alba; na dvoj-CD Eleventh Hour (s Arditti String Quartet a dalšími dvěma hráči na trombón a el. kytaru) je mj. skladba s názvem Lelekovice. Hadájte, kým byl inspirován.

Tolik stručná procházka touto bezesporu zajímavou gramofirmou. A ještě důležitá poznámka na závěr. I v oblasti hudby platí staré české přísloví, že „šaty dělají člověka.“ Stefanu Winterovi se (česky řečeno) eklovalo vkládat své disky do křehkých a nepěkných plastových krabiček. Všechna alba W & W jsou ve sličných papírových (a tedy i recyklovatelných) obalech vysoké výtvarné (až umělecké) hodnoty. Okamžitě je již na dálku rozpoznáte. Stejně jako u knížek, je radost brát tyto nahrávky do ruky. Myslím, že u hodnotné hudby (a tu nosiče této firmy bezesporu obsahují) se esteticky kvalitní obal vyplatí i za cenu vyšších nákladů.

Katalog firmy W & W naleznete na netu na adrese winterandwinter.com.