Cube Metier (Prague Jazz) label

Cube Metier (Prague Jazz) label

V roce 1998 se na našem trhu s CD objevila anglická firma Metier Sound and Vision Ltd., která společně s českým vydavatelstvím Cube Cz. s.r.o. začala s nahráváním a vydáváním jazzové muziky pod dobře vymyšleným názvem Prague Jazz. Jejich prvotním záměrem bylo předvést český jazz v podobě co nejreálnější, přibližující se téměř živé nahrávce, při využití současné studiové techniky bez použití multitracku.

CubeMetierLogoBH3Pro rozjezd tohoto projektu vybral jeho protagonista Pavel Vlček hned tři alba. První, s názvem Košvanec And Friends, vzbudilo značné sympatie přátel českého jazzu, protože vyšlo v době, kdy řada méně významných muzikantů a zpěváků měla za sebou nejedno CD a takový muzikant, jakým bezesporu Svatopluk Košvanec je, žádné. Tohoto alba si všimnul i renomovaný Jazz Journal International a označil ho za excelentní nahrávku. Zároveň se CD dostalo i mezi finalisty soutěže Cenění Karla Velebného a řada interpretů, vedle Svatopluka Košvance, získala cenu sólistů a instrumentalistů roku, např. Karel Růžička jr., Pavel Zbořil, Robert Balzar nebo Pavel Husička.

Druhým počinem byl Spring Rolls Quartet a hned opět veliký úspěch, protože CD bylo vyhodnoceno jako nejlepší jazzová nahrávka desetiletí od roku 1998 Českou Jazzovou Společností v anketě Top Jazz.

Následující tituly firmy Cube Metier Pavla Vlčka dopadly stejně a zaznamenaly úspěch nejen u kritiků, ale hlavně i u jazzových posluchačů a příznivců. Košvancovo další album Košvanec Quartet: Just Squeeze Me bylo vyhodnoceno jazzovou nahrávkou roku v anketě Českého rozhlasu, Knopovo CD Najponk (sólo): Going It Alone se stalo jazzovou nahrávkou časopisu Harmonie. The Prague Post o ní dokonce napsal: „…jedno z nejlepších CD vůbec, malý zázrak“ a podobně pochvalně informoval čtenáře i britský časopis Jazz Journal International v recenzi CD Apollon Quartet: Night In Tunisia, „…naprostý úspěch, další důvod k návštěvě Prahy“.

A tak bychom mohli probírat jedno CD za druhým a dočetli bychom se, že skoro každé zaznamenalo nějaký úspěch. Např. album Najponk Trio: Ballads Blues & More dostalo cenu pro nejlepší českou jazzovou skupinu a uspělo v Cenění Karla Velebného, jako nejlepší nahrávka roku bylo zase vyhodnoceno CD Jaromír Honzák: Earth Life a pamatovala na něj s cenou i Harmonie, album Fresh Uncles bylo úspěšné především díky vynikajícímu Pavlu Husičkovi. Jedno z posledních CD firmy, Scott Robinson & Emil Viklický Trio: Summertime vzbudilo zaslouženou pozornost nejen v naší republice, ale zaznamenalo i výrazný úspěch u americké kritiky v časopisech Jazz Times a All About Jazz. Za vynikající lze označit i album Davida Dorůžky Hidden Paths s jeho americkými kolegy, nebo CD Karla Růžičky jr. Brooklyn Moods se světově proslulým George Mrazem. Poslední tři uvedná CD nastartovala nový trend firmy a překročila rámec naší republiky. Úspěchy se dostavily a firma začala postupně nahrávat i v cizině a to nejen s českými muzikanty. Název edice proto přestal odpovídat skutečnosti. Pavel Vlček ji proto přejmenoval na Jazz4all.com.

WWWhttp://www.jazz4all.com/

Pavel Vlček s uvedením firmy na trh tehdy prohlásil: „V jazzových kruzích není žádným tajemstvím, že komerční úspěch tohoto žánru se v současnosti těžko může rovnat jiným formám populární hudby. Proto i my, vydavatelé kolekce Prague Jazz přistupujeme k tomuto projektu se značnou mírou sponzorství a optimismu a doufáme, že tím přineseme jazzovému obecenstvu bezprostřední náhled do pražské jazzové současnosti“. Myslím, že dobrá věc se ale podařila.

Podle nejnovějších zpráv firmy Cube- Metier, začátkem letošního roku vyjde reedice již zmiňovaného úspěšného titulu Ballads Blues & More Jana Knopa. Další CD by mělo přijít na trh rovněž v prvním čtvrtletí, má to být Floating Lightly Petra Kořínka a jeho jazzových přátel. Britský saxofonista Osian Roberts se má objevit na ve dvou nahrávkách plánovaných na letošní rok, jednak s malou kapelou v nahrávce Jazz Orchestra U Malého Glena, kterou organizoval Martin Šulc a i ve spojení s Najponkem Jana Knopa.Další z našich muzikantů, kteří figurují v edičních plánech firmy, jsou pražští jazzmani Radek Zapadlo a Libor Šmoldas. Jejich CD by mělo vyjít na konci roku. Příznivci vynikajícího newyorského kytaristy českého původu Rudy Linky se zase mohou těšit, že i on se stane hvězdou firmy. Jeho album již se připravuje.