Holandský saxofonista Cyrille Oswald natočil autorské album s Davidem Dorůžkou, Tomášem Liškou a Danielem Šoltisem a hrajeme o 4 CD!

Holandský saxofonista Cyrille Oswald natočil autorské album s Davidem Dorůžkou, Tomášem Liškou a Danielem Šoltisem a hrajeme o 4 CD!

Cyrille Oswald, holandský saxofonista usazený v současné době v Praze, vydává na labelu Animal Music své čtvrté album, první nahrané ve spolupráci s českými hudebníky. Členy sestavy Oswaldova kvarteta jsou kytarista David Dorůžka (jeden z nejvýznamnějších českých hudebníků a dvojnásobný držitel ceny Anděl za jazzové album roku), kontrabasista Tomáš Liška (velmi žádaný doprovazeč, též autor vlastního sólového alba natočeného ve spolupráci právě s Davidem Dorůžkou) a bubeník Daniel Šoltis (žánrově univerzální hráč, známý především z oceňované kapely Vertigo Quintet, nositele ceny Anděl za jazzové album roku 2005 a nominované na tutéž cenu za rok 2008). Album nese název The Wrong Present a na labelu Animal Music vychází 25.3.2010.

Holandský saxofonista Cyrille Oswald natočil autorské album s Davidem Dorůžkou, Tomášem Liškou a Danielem Šoltisem a hrajeme o 4 CD!Repertoár alba je složen výhradně ze skladeb Cyrilla Oswalda, podle jeho slov kompozičně spíše jednodušších a kombinujících vlivy mnoha stylů. Album bylo nahráno ve Studiu Svárov ve spolupráci s Lukášem Martinkem, mix provedl Milan Cimfe ve studiu Sono Records a mastering Gene Paul ve studiu DB Plus v New Yorku. Obal alba je dílem grafika Aleše Najbrta a fotografa Salima Issy.

Cyrille Oswald zahájil profesionální hudební dráhu počátkem 90.let, kdy žil v karibské oblasti.  Po návratu do rodného Holandska studoval Královskou konzervatoř v Haagu pod vedením Johna Ruocca. Od té doby nahrával a účinkoval v Holandsku i v zahraničí se soubory jako Cubop City Big Band, Nueva Manteca, Rumbata a další. Od roku 2002 je členem Rotterdam Jazz Orchestra. Jako leader natočil v Holandsku též tři vlastní alba: „Amalgam“ (2001), „Kazoo“ (2004), s dánským kytaristou Mikkelem Plougem a „Nerve“ (2007). Od roku 2008 pobývá Cyrille Oswald především v Praze, kde se do jazzového života zapojil i organizačně – pořádal jazzové koncerty českých i zahraničních hudebníků v klubu „Jet Set“. Po usazení v Praze a lektorování na jazzových dílnách pořádaných Českou jazzovou společností Oswald brzy založil vlastní kvarteto s Davidem Dorůžkou, Tomášem Liškou a Danielem Šoltisem a v téže sestavě natočil pro Animal Music své čtvrté (plně autorské) album „The Wrong Present“, které právě vychází. V roce 2009 založil Oswald nový projekt The Osmosis (www.theosmosis.com), v jehož rámci spojuje archanické a lidové nástroje jako je didgeridoo s elektronikou, za účasti tanečních a filmových prvků. V témže roce Oswald pořádal a produkoval speciální představení multimediálního souboru The Vitobrothers v Divadle Archa. V roce 2010 Oswald začal účinkovat s mezinárodním souborem hudebníků, básníků a vypravěčů „The Beautyists“ (www.beautyists.com). V červnu 2010 vyjde na labelu Animal Music album bubeníka Tomáše Hobzeka natočené ve spolupráci s newyorským klavíristou Danem Tepferem, na němž Oswald rovněž účinkuje, čtvrtým členem kvarteta je osvědčený kontrabasista Tomáš Liška.

Album bude pokřtěno při dvou koncertech v pražském klubu Jazz Dock ve dnech 25. – 26. 3. 2010.

Soutěžní otázka zní:

Kolik  alb má celkem Cyrille Oswald ? (Soutěž končí 1.4. 2010.)