14. ročník festivalu Polička Jazz zahají 15.4. filmová projekce…

Ve dnech 15.-18.4. 2010 proběhne v Poličce již 14. ročník festivalu Polička Jazz. Ve čtvrtek 15.4. promítneme pro nedočkavé v Divadelním klubu filmy s jazzovou tématikou. Hlavní program nálsleduje v pátek ve velkém sále Tylova domu a až do neděle 18.4. je se na co těšit.

14. ročník festivalu POLIČKA JAZZ  (15. 4. – 18. 4. 2010)
Festival pořádá Tylův dům a Divadelní spolek Tyl Polička s finanční podporou
Města Poličky a Pardubického kraje.


Čtvrtek 15. 4. 2010, Divadelní klub od 19.00 h

Jazzové kino

Projekce dokumentů a celovečerního filmu s hudebně jazzovou tématikou

Pátek 16. 4. 2010, Divadelní klub od 12.00 h

Phisbacher NY3 (USA)

Walter Fischbacher – piano, Goran Vujic – basová kytara, Yutaka Uchida – bicí
Koncert pro studenty Gymnázia Polička

Pátek 16. 4. 2010, Tylův dům od 20.00 h

Vertigo Quintet & Dorota Barová (CZ/SK)

http://www.vertigoquintet.com

Dorota Barová – violoncello, zpěv, Marcel Bárta – saxofony, basklarinet, Oskar Török – trubka, Vojtěch Procházka – piano, Rastislav Uhrík – kontrabas, Daniel Šoltis – bicí
Skupina Vertigo Quintet patří k tomu vůbec nejlepšímu, co nabízí česk(oslovensk)á jazzová scéna. Kapelu, založenou v roce 2002, tvoří pětice vynikajících mladých muzikantů. Jejich tři alba jsou vysoce ceněna kritikou i posluchači (Zlatý Anděl 2005), úspěšně vystoupili na mnoha tuzemských i zahraničních festivalech.  Projekt Vertigo Quintetu a zpívající violoncellistky a skladatelky Doroty Barové přináší posluchačsky přístupnou hudbu s inspiracemi z free jazzu, world music, soudobé vážné hudby i popu.

Rudy Linka & Bobo Stenson Duo (USA/Swe)

http://www.rudylinka.com

Rudy Linka – kytara, Bobo Stenson – piano
Rudy Linka je nepochybně jeden z nejlepších světových kytaristů a přední osobnost mezinárodní jazzové scény.  Po absolvování pražské konzervatoře emigroval do Švédska (1980), vystudoval stockholmskou Music Institution, studoval a později učil na významných hudebních školách v USA, kde trvale žije. Rudy pravidelně přijíždí nejen koncertovat, ale je například hlavním organizátorem Bohemia Jazz Festu. Na koncertě v Poličce vystoupí s předním švédským jazzovým pianistou Bobo Stensonem, se kterým loni v Rudolfinu účinkoval na oficiálním koncertě při převzetí předsednictví EU Švédskem.  Posluchačům představí skladby z vlastního repertoáru, zazní jazzové standardy i skladby inspirované lidovou hudbou.

Peter Lipa Band (SK/CZ)

http://www.peterlipa.com

Peter Lipa – zpěv, Juraj Tatár – klávesy, Martin Gašpar – basová kytara, Marcel Buntaj – bicí, Michal Žáček – saxofony
Peter Lipa, legenda česko – slovenského jazzu, zpěvák, skladatel a organizátor jazzového života. Už od 80. let je považován za jednoho z nejlepších evropských jazzmanů, spolupracoval s předními jazzovými osobnostmi, podílel se na desítkách hudebních alb. Ve svém projevu vychází z blues, soulu i jazzového mainstreamu.  Rozpětí jeho repertoáru sahá od klasických jazzových standardů a dixielandu přes latinskoamerický jazz, jazzový šanson a spirituál až po funky a rock, má mimořádnou schopnost spontánní improvizace.  S Poličkou je Lipa spojen nejen mnoha úspěšnými koncerty, ale i jako dramaturg prvních deseti ročníků festivalu Polička Jazz.

Sobota 17. 4. 2010, Tylův dům od 19.00 h

Inner Spaces Quintet (CZ/PL)

http://www.myspace.com/innerspacesquintet

Štěpánka Balcarová – trumpeta, Vít Křišťan – piano, Luboš Soukup – saxofony, Sebastianem Kuchczynski – bicí, Michal Kapczuk – kontrabas
Česko-polská kapela talentovaných muzikantů vedená trumpetistkou a skladatelkou Štěpánkou Balcarovou vznikla v roce 2009 při jazzové akademii v polských Katowicích. Navzdory krátké historii mají hudebníci za sebou řadu úspěšných vystoupení a ocenění na soutěžích a festivalech. Většinu repertoáru tvoří vlastní kompozice pocházející z pera tří českých muzikantů.

Ondřej Pivec Organic Quartet & Bucinatores big band (CZ)

http://www.ondrejpivec.com

http://www.myspace.com/bucinatores

Ondřej Pivec – varhany, Libor Šmoldas – kytara, Jakub Doležal –  saxofony, Tomáš Honzem – bicí
Bucinatores big band (dirigent Jan Jirucha)
Mladý jazzový varhaník Ondřej Pivec, žijící v New Yorku, vystoupí se svým kvartetem v novém projektu, ve kterém spolupracuje s progresivním big bandem Bucinatores. Pivcův Organic quartet je součástí mladé, kvalitní vlny českého jazzu s vysokým potenciálem, hráčskou kvalitou, vyzrálým repertoárem a výjimečným uměleckým nasazením (Zlatý Anděl 2006). Spojením kvartetu s big bandem Jana Jiruchy vzniká osmnáctičlenné seskupení vynikajících hudebníků, které slibuje nevšední hudební zážitek. Jádrem repertoáru jsou právě skladby Jana Jiruchy a Ondřeje Pivce upravené pro big band.

Duende (Gruzie/CZ)

http://www.duendeband.cz/

Ketevan Tughushi – zpěv, Tomislav Zvardoń –  kytara, Honza Karez – saxofony, Eva Holická – basová kytara, Marian Petržela – bicí
Duende, to jsou kultivované, z jazzu vycházející písně s kapkami popu, rocku a ethno hudby. Duende je kombinace zcela výjimečného a okouzlujícího hlasového projevu a výrazného charisma gruzínské zpěvačky Ketevan Tughushi, spolu s precizním instrumentálním provedením autorských skladeb profesionálními hudebníky. Česko – gruzínská kapela Duende má za sebou dvě alba a mnoho úspěšných vystoupení u nás i v zahraničí.

Madfinger (CZ)

http://www.madfinger.cz

Martin Svátek – zpěv, David Walter – klávesy, Viktor Jerman – kytara, Ondřej Pomajsl – bicí, Matouš Kobylka – saxofon, klarinet, Radim Genčev – basová kytara
Madfinger tvoří šest mladých instrumentálně schopných muzikantů, otevřených všem vlivům současné hudby od moderního jazzu přes funk až k popu. Ty se odrážejí v jejich výhradně vlastním repertoáru postaveném na instrumentální a vokální zdatnosti a citu. Madfinger mají na svém kontě dvě úspěšná alba, vítězství na festivalu mladých jazzových skupin Philips jazz 2006 a právem si postupně získali dobré jméno nejen v jazzových klubech a festivalech. Šestičlennou sestavu rozšíří na koncertě v Poličce trumpetista Petr Harmáček a trombonista Jan Jirucha.

Neděle 18. 4. 2010, Tylův dům od 19.00 h

Novecento

http://www.divadloviola.cz/novecento.htm

Literárně – jazzové představení podle divadelní hry Alessandra Baricca, účinkují David Prachař (cena Thálie 2006 za tuto roli) a Emil Viklický, režie Lucie Bělohradská.
Strhující příběh mimořádného člověka, tajemného geniálního klavíristy. Odehrává se na zaoceánské lodi Virginiin, kde námořníci naleznou v podpalubí odložené dítě. Z malého chlapce vyroste geniální klavírista. Uchvacuje pasažéry svou hudbou v rytmu moře, při níž prý tančil i Bůh. Vedle tajemství své hudby má však ještě jedno, které nikomu neodkryje, nikdy nevystoupí z lodi, na níž se narodil …

16. 4. – 29. 5. 2010

Výstava fotografií Pavla Váchy „Jazzové vzpomínky“

Známý pražský fotograf představuje kolekci portrétů jazzových hudebníků, které pořídil během uplynulých desetiletí. Výstava bude k vidění od 16. 4. do 22. 4. v Tylově domě a následně od 24. 4. do 29. 5. ve vestibulu Městské knihovny.

Předprodej vstupenek: IC Polička, tel. 461 723 800 (od 22. 3. do 15. 4. 2010)

On-line rezervace: http://www.tyluvdum.cz

Cena pro pátek a sobotu (na jeden den):

stání 160 Kč (předprodej 130 Kč), sezení 200 Kč (předprodej 170 Kč)

Cena pro neděli:
150 Kč (předprodej 120 Kč)

Další informace a kontakty:
http://www.jazz.policka.org