Famózní Jaga Jazzist v Akropoli

Famózní Jaga Jazzist v Akropoli

Devítičlenná norská skupina Jaga Jazzist přijede po dlouhých pěti letech do Prahy. Nu-jazzová formace brousící i rockové a drumandbassové vody představí českým fanouškům 6. března novou desku One-Armed Bandit. Na minulých dvou koncertech v Česku Norové vydávající u věhlasného britského labelu Ninja Tunes ukázali, proč platí za vyhlášenou koncertní skupinu valící do posluchačů neuvěřitelné množství energie a zajímavých melodií.

Famózní Jaga Jazzist v AkropoliNorští mágové Jaga Jazzist se dali dohromady už před 15 lety, kdy nejmladšímu členovi Larsu Horntvethovi bylo necelých patnáct let. Těžko byste hledali další takovou kapelu, která tak zásadním způsobem určuje směr moderního jazzu. Však také britská stanice BBC vyhlásila jejich A Livingroom Hush jazzovým albem roku 2002 a jen v rodné zemi se ho prodalo přes 15 tisíc kusů.

Počet členů kapely je proměnlivý. V současnosti jich je devět, jednu dobu ale hráli i ve dvanácti lidech. Všichni mají závazky i v jiných tělesech, v kterých, jak říkají, především čerpají inspiraci pro Jaga Jazzist. A podle všeho se jim báječně daří. Unikátním způsobem propujují různé hudební styly, pohybují se na pomezí jazzu, rocku a drumandbassu. Během koncertu vystřídají až třicet nástrojů od trubky, kytary, basy, basklarinetu, saxofonu, kláves nebo vibrafonu.

Kritici jejich hudbu často popisují jako nadčasovou a hyponotizující.  Do velkého světa se dostali v roce 2003, kdy na věhlasném britském labelu Ninja Tune vydali album Stix, v diskografii kapely už třetí. Jazzoví fanoušci jejich první velké turné vzali útokem po celém světě. Jen málokde parta norských muzikantů nevyprodala koncertní sál. Pátá deska What We Must, vydaná v roce 2005, byla oproti předchozím mnohem radikálnější, Jaga Jazzist poprvé naplno zabrousili do rocku, ale výsledek byl opět skvělý. Jaga Jazzist ji nahráli během jediného dne, zavření v hlubokých norských lesích.

O to překvapivější byl výsledný zvuk, „nejživější“ z jejich diskografie. Šestou desku hudebníci kolem Larse Horntvetha vydávají 25. ledna opět na Ninja Tune. Rodila se téměř rok a v kapele se vyměnili dva lidé. Norský les Jaga Jazzist vyměnili za švédský, což se na výsledku podepsalo znovu novým zvukem. Nahrávka ale vznikla ve Spojených státech v Chicagu. První singl pojmenovaný stejně jako celé album On Armed Bandit už koluje v rozhlasovém éteru. „Je to fiktivní soundtrack k dosud neexistujícímu nolywoodskému eposu o Vikinzích,“ popisují už těžko definovatelnou téměř hodinovou nahrávku sami Jaga Jazzist.

V Česku Jaga Jazzist koncertovali dosud pouze dvakrát. Poprvé na festivalu Open Air Field v roce 2003, podruhé o dva roky později v Praze v Paláci Akropolis.