EuroConnections/Covers: [re:jazz] 23.3. v Praze

Němečtí [re:jazz] debutovali v roce 2002 u příležitosti desetiletého výročí existence vydavatelství INFRACom! Records eponymní deskou. Od té doby se stali mezinárodně nejúspěšnější jazzovou kapelou pocházející z Německa za poslední desetiletí. Do dneška vydali přes 60 tisíc kopií svých nahrávek a přispěli do více než osmdesáti žánrových kompilací. Můžeme se na ně těšit 23. 3.

re-jazzKapela se skládá ze sedmi muzikantů klasického jazzového nástrojového obsazení. Jejich specialitou je reinterpretace již zavedených skladeb Nejvíc je z kapely vidět zpěvačka Inga Luhning, ale ta se občas o mikrofon dělí s klavíristou Matthiasem Voghtem.

O významu a kvalitě [re:jazz] svědčí i fakt, že na jejich albech se objevila celá řada hostů zvučných jmen. Vždyť kdo z posluchačů moderního jazzu by neznal Erika Truffaze, Nilse Pettera Molvaera, Lisu Bassenge či Viktoriu Tolstoy? Způsob, jakým [re:jazz] přepracovávají hudební materiál se stal mezi kolegy muzikanty natolik populární, že jim například 4 Hero nebo Stephan Remmler s radostí dali některé své písně k dispozici.

Naopak na desce Re:Mix (2003) si jejich skladby vzali do parády představitelé současné elektronické scény, například Bugge Wesseltoft, Nicola Conte, Swell Session, Akufen, Dublex Inc a další.   O rok později vydali [re:jazz] druhou řadovou desku Point of View. Kritika si ji nemohla vynachválit a kapela tak získávala čím dál lepší renomé. Vydání alba provázelo úspěšné turné po klubech a skupina rovněž obdržela pozvánky na řadu prestižních jazzových festivalů. Vystoupili třeba na Traumzeit, City Jazz Nights, Leverkusener Jazztage nebo Balaton Sound Festivalu. Na desku Expansion (2006) zařadila kapela vedle svých klasických předělávek i několik vlastních skladeb. Rok na to opustil své spoluhráče původní kytarista Hanno Busch. Nahradil ho neméně kvalitní hráč Jan Sturmer.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=uOBzXSUmGdM[/pro-player]

V nové sestavě se [re:jazz] pustili do práce s čerstvou silou a měli opravdu napilno. Hned zjara 2008 vydali svůj první živák Live at Motion Blue Yokohama. Podařilo se jim věrně zachytit velice uvolněnou atmosféru koncertu. Vedle CD vznikl ještě hodinu a půl trvající dokument na nosiči DVD, který pomocí živých záznamů a rozhovorů mapuje jejich hudební cestu po Japonsku.  Na podzim 2008 se na pultech objevilo jejich 4. řadové album Nipponized. Název napovídá, že Japonsko kapele učarovalo. Na album se nachází několik reinterpretací klasických japonských klubovek a opět nějaké čistě autorské práce.  Minulý rok se [re:jazz]  podařilo dokončit nové album Electrified, se kterým letos vyrazili na turné po Evropě.