Zeurítia - Zeurítia

Zeurítia – Zeurítia

Ačkoli nás v těchto dnech venku sužují mrazy, není od věci se zaposlouchat do příjemných letních brazilských rytmů.  Label Animal Music, podporující převážně mladé umělce v oblasti moderního jazzu, vydal výjimečný debut zpěvačky Venduly Šmoldasové ve stylu brazilské samby a bossa novy v netradičních a modernějších aranžích.  Tato prosluněná deska jistě všem jejím posluchačům udělá velkou radost.

animal_zeuritia-zmensTvorba Zeurítii se vyznačuje především spojením brazilských písní v rytmu bossa novy a samby s moderním jazzem ve velmi pestrém aranžmá. Vedle příjemného zpěvu se skvělou a autentickou portugalštinou  na nahrávce zdatně sekunduje Libor Šmoldas – známý jazzový kytarista a zároveň i učitel na jazzové vyšší odborné škole Jaroslava Ježka.  V jeho rukou se tak ocitly veškeré aranže písní, které na tomto albu uslyšíte. Pro svůj debut si Zeurítia také přizvala skvělé hudebníky z Polska  – pianistu Michala Tokaje a kontrabasistu a baskytaristu Michala Barańskiho. Nahrávka má (jak bývá zvykem) vynikající zvuk,  na kterém má krom masteringu, který se prováděl na Floridě, jistě největší podíl studio Svárov.

Otvírák alba v podobě písně „Lobo Bobo“ vás vtáhne do velmi známého příběhu o červené karkulce, která vám navodí velmi příjemnou atmosféru a naznačí, v jakém duchu se budou nést všechny písně.  Na tomto eponymním debutu najdeme i klasické kusy – jako například „Chega De Saudade“.  Velmi příjemnou písní je taktéž letní „Samba de Verao“, melancholická „I Wish You Love“,  jednoduchá „Diga“ (Řekni)  nebo roztančená „É Luxo So“ (Jaká nádhera). Velice potěší i krátká kytarová instrumentálka Libora Šmoldase v Brazillian Impressions.

Každá píseň na albu  se může pyšnit vydařenými sóly všech účastníků, včetně Petra Ostrouchova na ukulele. Třešničkou na dortu je velice zajímavě barevně zpracovaný booklet známého grafického studia Aleše Najbrta.

Ačkoli na první poslech zní celé album jednolitě, vícero poslechů dokáže, že je stále co objevovat. Vokální jazz par excellence.

Pokud vám nebude stačit tato příjemná deska a chcete-li si Zeurítiu poslechnout živě, učiníte tak nejčastěji v pražském jazzovém klubu „U malého Glena“.

[podcast]http://www.zeuritia.com/cms/files/brazilian-impressions.mp3[/podcast] [podcast]http://www.zeuritia.com/cms/files/e-luxo-so-oriznuta.mp3[/podcast]

Celkový čas: 52:55

Seznam skladeb: 1. Lobo Bobo / 2. Samba de Verão / 3. Saudade da Bahia / 4. Você e Eu / 5. Chovendo na Roseira / 6. I Wish You Love / 7. Samba do Avião / 8. Samba de Uma Nota Só / 9. É Com Esse Que Eu Vou / 10. Diga / 11. Brazillian Impressions / 12. É Luxo Só / 13. Doralice / 14. Chega de Saudade

Obsazení:

Libor Šmoldas – akustická kytara
Michal Tokaj – piano, fender rhodes
Michal  Barański – akustická basa, bass guitar
Tomáš Vokurka – bicí
Miloš Dvořáček – perkuse
Petr Ostrouchov – ukulele