Weather Report: Heavy Weather

Weather Report: Heavy Weather

Album má sériové číslo Columbia CK 34418 a bylo vydáno v březnu roku 1977. Hlavní producent a arranger je Joe Zawinul, koproducent Jaco Pastorius a asistent produkce je Wayne Shorter. Složení kapely a nástroje: Joe Zawinul – Oberheim Polyphonic syntezátor, syntezátor Arp 2600, Rhodes elektrický klavír, akustický klavír a kytara. Wayne Shorter – tenorový Computone Lyricon a sopránový saxofon Selmer. Jaco Pastorius – basová kytara Fender Jazz Bass fretless, mandocello (velká mandolína, která se držela mezi nohama), ocelové bubny a zpěv. Alex Akuna – bicí, bonga, konga a tam-tamy. Manolo Badrena – konga, tamburina a perkuse.

Heavy WeatherAlbum Heavy Weather dosáhlo největšího komerčního vrcholu. Žádné jiné album Weather Report nedostalo tolik ocenění jako právě výše zmiňované. Doslova každou publikací bylo oceňováno jako nejlepší jazzové album roku. Porazilo i Herbieho Hancocka a desku V.S.O.P. 1418 hlasů k 277 a bylo dokonce nominováno na Grammy. Za jeden rok se prodalo 500 000 kopií. Album získalo tato ocenění: Album roku časopisu Down Beat, nahrávka roku časopisu Jazz Forum, stříbrnou cenu časopisu Swing Journal, jazzová nahrávka roku časopisu Playboy, nahrávka roku Cashbox, jmenování Grammy nejlepší skladba roku – Birdland a jmenování Jaco Pastoria nejlepším jazzovým sólistou. Hlavní důvod, proč mělo Heavy Weather takový úspěch, je hned první píseň Birdland. Cit.: 6) „Jediný rozdíl mezi Heavy Weather a jiným albem od Weather Report je jediný hit. Birdland měnil náladu alba.“ – Victor Bailey. Na studiové natáčení si Joe Zawinul pozval skoro nového člena kapely Manolo Badrenu. Občas s nimi hrál na koncertech, ale na této desce se stává plnohodnotným členem kapely. Deska měla na svou dobu velmi moderní a čistý zvuk. Jsou tam slyšet zvukové vrstvy, kterým pomohl i polyphonic syntetizátor.

Nejznámější píseň byla již zmiňovaný Birdland. Její autorem je Joe Zawinul. Píseň se jmenuje po slavném jazz-klubu v New Yorku, který se zase jmenoval po Chareym Parkerovi (přátelé mu říkali Bird). Tento klub měl na všechny veliký vliv, protože tam hráli hudebníci od Louise Armstronga, přes Duka Ellingtna až po Davise Milese. – Zawinul cit.: 7) „Birland byl nejdůležitějším místem v celém mém životě. Potkal jsem se tam s každým včetně mé krásné manželky Maxine. Setkal jsem se tam s Ellingtonem, Milesem a byl jsem tam každou noc.“ V této písni použil Pastorius na začátku umělé flažolety, což před tím nikdo na elektrickou basu nepoužil, a tím získal velmi specifický zvuk.

Další písní je Remark to made. Je to jedna z nejjemějších balad, kterou Joe Zawinul napsal.

Třetí skladba se jmenuje Teen Town a napsal jí Jaco Pastorius. Píseň má jméno po klubu, do kterého chodil Jaco od mládí. Klub byl při kostele na Intra-Coastal Waterway na Pompalo Brach na Floridě. Jaco říká, že v této písni hraje na basu jako na bicí. Protože zvládal velmi dobře oba dva nástroje, snažil se udělat melodické bibcí sólo na basovou kytaru. Zawinul o písni říká: 8) „Je to basová linka, která byla hrána oběma z nás. Byl to osmihlasý Oberheim, který zdvojnásobil Pastoriův bas, a my jsme spolu hráli tak dobře, že to zní jako jeden nástroj. Basa je báječný nástroj, ale někdy potřebujete větší attak, prostě to tam opravdu vystřihnout, a to je to, co bylo na této písni výborné.“ Teen Town má velmi jednoduchý harmonický základ – C13 A13 F13 D13. Jenom na konci v mezihře jsou tyto akordy – E13 Cis13 A13 a Fis13.