Glenn Miller Orchestra se po více než roce vrátí do Prahy

Jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, Glenn Miller Orchestra, se po více než roce vrátí do Prahy. 9. ledna 2010 uvede v Obecním domě pod vedením kapelníka Wila Saldena program nazvaný „Evening of Swing and Elegance“.

glen-millerKoncert je složený z nejznámějších swingových a jazzových skladeb nejen z dílny svého zakladatele Glenna Millera, ale i od dalších amerických legend tohoto žánru ze 40. až 80. let minulého století. Členy orchestru jsou vynikající hudebníci a sólisté, v jejich koncertech ale nechybí humor a vytříbená elegance. Historie tělesa sahá do třicátých let minulého století. Glenn Miller se brzy po založení orchestru stal hvězdou tehdejší hudby a jeho skladby jako „In the Mood“, „Pennsylvania 6-500“, „String of Pearls“ či „Moonlight Serenade“ hrála všechna rádia.

I když hvězdná kariéra Glenna Millera trvala pouhých pět let, byla to dostatečně dlouhá doba na to, aby se zapsal do historie jako vůdčí osobnost nejpopulárnějšího swingového orchestru na světě. Ve svých pětatřiceti letech byl Glenn Miller uznáván jako nová a nejzářivější hvězda americké jazzové scény. Hubený, vážně vypadající muž s kulatými brýlemi přinesl nový zvuk, založený ne na sólistech, ale perfektní harmonii celého orchestru. Na podzim roku 1939 začala rádia hrát hudbu orchestru Glenna Millera a jeho skladby „In the Mood“, „Pennsylvania 6-500“, „String of Pearls“ a „Moonlight Serenade“ se okamžitě staly populární po celém světě. V roce 1942 přišel Glenn Miller s nápadem spolupracovat s americkým letectvem a založil U. S. Air Force Orchestra. Život Glenna Millera skončil ve věku čtyřiceti let při nikdy nevysvětlené letecké nehodě (celé letadlo na cestě z Londýna do Paříže zmizelo), ale jeho sláva nikdy nevybledla. Tex Beneke, %