Lidé kolem jazzu: Jaká kapela vás tento rok zaujala?

Lidé kolem jazzu: Jaká kapela vás tento rok zaujala?

Otázku „Jaká kapela vás tento rok zaujala“ jsme položili několika lidem, kteří se ve světě jazzu téměř každodenně pohybují.

vlasakVladimír Kouřil

Osobně už dávno od hudby nevyžaduji nutně útok na první signální, není mi zatěžko se do hudby soustředěně zaposlouchat, a tomu podřizuji své posluchačské zájmy. Bleckman mě například zaujal nejen s  triem Refuge, ale také s projektem písní Charlese Ivese. Zcela aktuálně se zaposlouchávám do nové nahrávky kvarteta Franka Gratkowského Unplugged Mind a každým dalším přehráním mi přináší více potěšení. Líbila se mi Ingrid Jensen na koncertě s Beatou Hlavenkovou, Honzákova česko-polská formace s Marcelem Bártou a Davidem Dorůžkou. Soudobá rozmanitost jazzu neumožňuje, aby se nějaká kapela stala jednoznačně superhvězdou, jak tomu bývalo naposled v sedmdesátých letech


janhalaJan Hála

Na domácí scéně to jsou mladé kapely Martin Brunner TrioLanugo, skvělý Infinite QuintetQuattro Formagi, nebo TOP a další kapely vzniklé většinou z posluchačů VOŠ a Konzervaořet Jaroslava Ježka. Trochu mě u kapel vzniklých na VOŠ vadí přílišná stylová „stejnosměrnost“ – všechny směřují k „intelektuálnímu“ zvuku podobnému např. ECM, postrádám větší stylovou rozmanitost. Trochu mě to připomíná nástup „Young Lyons“ okolo Wyntona Marsalise koncem 80.let. Tehdy také kdo nehrál jazz jako oni nebyl považován za jazzmana. Všem mladým kapelám ale fandím, a držím jim palce ať hrají jakýkoliv směr – pokud ho hrají dobře.


Lidé kolem jazzu: Jaká kapela vás tento rok zaujala?Jiří Švéda

BLUFFNOTE. Jan Přibil – trubka, Radim Hanousek – tenor saxofon, Jiří Hutárek – hammondky, Martin Kleibl – bicí. Zcela nový projekt vznikl propojením existujícího brněnského tria, věnujícímu se mainstreamovému jazzu, a olomouckého trumpetisty Jana Přibila. Základ repertoáru tvoří skladby T. Monka a W. Shortera, se kterými kapela dále pracuje. V obsazení s hammondovými varhany, bez kontrabasu, které se běžně využívá v hardbopu a groovech, kapela vytváří prostor pro volnou společnou improvizaci.


polivkaTomáš S. Polívka

Určitě potěšil úspěch Points na festivalu Getxo Jazz. Opět se ale nedokážu omezit na jediné jméno. Opět bavili Limbo (jsem zvědavý, jak na nové desce dopadnou jejich „experimenty s elektronikou“) či Vertigo Quintet



vidomusPetr Vidomus

V Česku obnovený elektronický Muff. Z jednorázových projektů propojení Organic Quartetu Ondřeje PivceBucinatores Orchestra, které se zdá slibné do budoucna. V zahraničíDapp Theory pianisty Andy Milna (hrával dlouho se Stevem Colemanem), který ukazuje, že styl m-base má stále co říct.