Ve věku 82 let zemřel bubeník Vladimír Žižka

Praha – Ve věku 82 let zemřel v neděli 27. září muzikant tělem i duší a dlouholetý bubeník Orchestru Karla Vlacha Vladimír Žižka. Jazzoví odborníci ho považovali za představitele bopového stylu a pozdějšího představitele swingového mainstreamu.

zizkaVladimír Žižka se narodil 10. května 1927 a už jako děcko projevil mimořádné nadání pro bicí. Vyučil se strojním zámečníkem a do roku 1958 se živil jako konstruktér. Pak se stal profesionálním hudebníkem a 1. ledna 1958 nastoupil u Karla Vlacha. Do té doby hrál v amatérských tanečních souborech. Ve druhé polovině 40. let hrál na bicí v big bandu Zdeňka Bartáka a současně v nejrůznějších jazzových skupinách; například s Luďkem Hulanem. V 50. letech poloprofesionálně působil u Miroslava Čejky a také v orchestru věhlasného trumpetisty Vlastimila Kloce. Od Vlacha přešel Žižka do rozhlasového tanečního a jazzového orchestru, do roku 1974 spolupracoval i s Václavem Hybšem, bubnoval v kvartetu Karla Růžičky, v orchestru Ferdinanda Havlíka, v Pražském dixielandu, jeho bicí zněly ve skupině Miroslava Kefurta a v Jazzíčku Ladislava Gerendáše.

Jen s Orchestrem Karla Vlacha natočil tento bubeník na 350 gramofonových desek, s ostatními soubory jich pak bylo kolem 200. Všestrannému, zkušenému a často využívanému hráči na bicí nástroje se širokou praxí, který účinkoval na nespočetných koncertech a festivalech doma i v zahraničí, udělil v roce 1987 výbor České jazzové společnosti výroční cenu Luďka Hulana. Vladimír Žižka působil i jako pedagog na Konzervatoři Jaroslava Ježka.