Recenze eponymního debutu od skupiny Lanugo

Recenze eponymního debutu od skupiny Lanugo

Další album od českého vydavatelství Animal music mi opět dělá velikou radost. Myslím, že s chválou na tento label nemá cenu šetřit, neboť snad i slepý musí vidět, jak moc Petr Ostrouchov pro českou jazzovou scénu v poslední době dělá.

Lanugo - LanugoNyní se Animal music pouští do poněkud neprobádaných vod, neboť Lanugo opravdu nezní jako ostatní alba, která z produkce tohoto vydavatelství známe. Ono jde v podstatě o popovou desku. Pozornost je totiž zaměřena na písničku jako takovou. Nedočkáme se předlouhých sólových výstupů, ani zběsilých improvizací. Dostane se nám však velmi precizně provedené hudby, kde je vše přesně na svém místě. Jazzem je samozřejmě tato deska také načichlá, ale skupina přechází ze stylu do stylu tak plynule a přirozeně, že nějaké škatulky stejně postrádají smyslu.

Zpěvu se zhostila vynikající Markéta Foukalová. Texty jsou kromě páté skladby v angličtině, což rozhodně není na škodu. Skvěle je také využit hostující Lamborghini String Quartet, který některým skladbám dodá patřičné kouzlo a punc výjimečnosti. Třeba právě ve skladbě If Only. Ono vůbec na téhle desce se to jen hemží nápady hned od začátku. Nenápadný úvod první skladby dá vyniknout nástupu celé kapely, který je tak o to více působivý a nesmírně pohlcující. Závěr skladby je přímo epicky rozmáchlý, když ansámbl doprovází již zmíněný smyčcový quartet. Následující Colours je moderně střižená „hitovka“ s vynikající kytarou. Zhudebněná báseň Josefa Kainara Samota mi do vyznění celého alba příliš nezapadla. Je to prostě můj pocit a na chvíli se jakoby zastaví ten příval energie. To byl ale možná právě ten účel, protože hned další písnička Waterflight mě velmi baví.

Ať již proto, že je mysteriózně podbarvena mužským chorálem, anebo pro ty rockové nájezdy. V jazzem snad nejvíce načichlé kompozici Fool si nádherně na trubku zasóluje Miroslav Hloucal, který je v poslední době na české scéně hodně aktivní. No a takové příjemně ospalé rozloučení s Lanugem si vychutnáme v poslední a zároveň nejdelší skladbě At Last.

Jak jsem psal již v úvodu, hudba Lanuga proplouvá mezi styly, mísí je a vzniká z toho úžasný koktejl, který bude bavit hodně dlouho. V nabídce vydavatelství Animal music se jedná o takový příjemný protipól k poněkud hloubavější tvorbě například Vertigo quintetu či Jaromíra Honzáka a myslím si, že jde o výborný tah.

Lanugo (Animal music)

1. Frozen Hour (Lanugo); 2. Colors (Lanugo); 3. Moving (Lanugo); 4. If Only (Lanugo); 5. Samota (Lanugo / Josef Kainar); 6. Waterflight (Lanugo); 7. Fool (Lanugo); 8. Fall (Lanugo); 9. At Last (Harry Warren / Mack Gordon)

Obsazení:
Markéta Foukalová – zpěv
Viliam Béreš – klavír, klávesy, programming, vokály
Rastislav Uhrík – kontrabas, baskytara
Martin Kopřiva – bicí a perkuse, vokály
Miroslav Hloucal – křídlovka, trubka
Mirek Šmilauer – akustická a elektrická kytara

Hosté:
Lamborghini String Quartet
Petr Ostrouchov – vokály
Petr Kalfus – soprán saxofon