Věční hledači našli zázemí - Eternal Seekers

Věční hledači našli zázemí – Eternal Seekers

Jsem rád, že mohu způsobem vlastním okomentovat (v Čechách rozhodně netradiční) desku nového projektu Lenky Dusilové, Beáty Hlavenkové a Clarinet Factory – Eternal Seekers (Věční hledači).

Dusilova-Lenka-Eternal-Seekers-544548Hned od začátku bych si dovolil tvrdit, že tyto osoby se tolik hledaly, až se našly – alespoň tedy v hudbě. Běžný posluchač tuto desku jistě nestráví ani přes to, že obsahuje zavedenou značku – Lenku Dusilovou. Tato směs alternativy, jazzu, folku a minimalismu (jak sami Eternal Seekers mají napsané na MySpace profilu ) je ovšem pro náročnější posluchače přímo balzámem pro uši. Deska je prostě krásná!

Desku jsem dlouho napjatě očekával a když se přiblížilo datum vydání, začal jsem se shánět po nahrávkách. Několik dnů jsem poslouchal pět písniček, které zveřejnili sami Eternal Seekers. Po cestě do Pardubic jsem narazil v novinovém stánku na časopis RESPEKT (album vychází v edici tohoto časopisu) a už jsem věděl, kam všechny zbylé peníze (dříve utracené za jízdenky na vlak a MHD) půjdou. Když jsem jel zpátky, neměl jsem v peněžence ani korunu, avšak v ruce jsem pevně svíral časopis s originálním CD, které přímo svádělo k tomu, abych ho poprvé vložil do přehrávače a vyslechl ostatní písně.

Eternal SeekersRozhodně peněz nelituji, ač jsem se zpočátku trochu obával. Výborné aranže, skvělý klavír Beáty Hlavenkové, úžasný zvuk Clarinet Factory, texty básníka Bogdana Trojaka a pochopitelně taky jeden z těch nejlepších ženských hlasů v ČR – Lenky Dusilové mě prostě nenechaly jen tak chladného. Je zajímavé, že jsou jazzové skladby promíchány s folkem – a naprosto nenásilně! Všechny písně do sebe zapadají, což je jedině dobře. Velmi mě potěšila píseň „Oheň“ s textem Františka Halase – z velmi citlivé aranže mi vždy běhá mráz po zádech, stejně jako u dalších kouscích. Velmi zajímavý je i minimalistický obal tohoto alba.

Kdybych měl popisovat jednotlivé písně a vysvětlovat, co se mnou jejich poslechem vyvolávají je zbytečné – to by bylo zaplněno spoustu řádků. Jisté však je, že je to opravdu velmi povedené album a kladné hodnocení si jistě zaslouží. Už teď se těším na jejich živá vystoupení jak v Noci s andělem na ČT 2 a tak i na další, které bych chtěl vidět a slyšet na vlastní oči a uši.

Na idnes.cz tomuto CD v recenzi dávají 90% , já klidně těch 5% přidám. Už jen kvůli té odvaze přijít v této době s tímto druhem hudby. Už jen kvůli skvělému hlasu Lenky Dusilové, aranžím a skladatelskému a hráčského umu Beáty Hlavenkové. Už jen kvůli té náladě a radosti z hudby. A nebo také kvůli tomu, že se na nahrávce objeví i Bobby Mc Pepin (zasvěcení vědí) :)