Tomáš Liška (*1979) začal svou hudební dráhu v 18 letech hrou na basovou kytaru. Od roku 2000 se věnoval studiu hry na kontrabas na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté od roku 2004 do roku 2007 i na jazzovém oddělení V.O.Š. Jaroslava Ježka u Jaromíra Honzáka.

liska2Narozen 27.10.1979 v Rakovníku.

Svou hudební dráhu začíná v 18 letech hrou na basovou kytaru. Od roku 2000 se věnuje studiu hry na kontrabas na Konzervatoři Jaroslava Ježka ( KJJ ) v Praze u prof. Petra Kořínka. V roce 2004 zakončil studium na KJJ a téhož roku je přijat na jazzovou V.O.Š. Jaroslava Ježka k prof. Jaromíru Honzákovi.

2003 – nastupuje do Kontrabandu Milana Svobody, který se později rozšiřuje na Pražský Bigband.

2005 – zúčastňuje se finále jazzové soutěže Getxo Jazz ve Španělsku s triem Davida Dorůžky, se kterým pravidelně spolupracuje dodnes.

2006 – vystupuje společně s Radkem Kramplem na prestižním mezinárodním jazzovém festivalu Sofia Jazz Peak v Bulharsku.

2007 – začíná spolupracovat s triem Mateje Benka, které se koncem roku
rozšiřuje na kvintet a v únoru 2009 vydávají album Time Against Us

2007 – účastní se mezinárodního jazzového workshopu v polském Lesznu pod vedením předních polských jazzových osobností jako Michal Tokaj, Piotr Baron, Piotr Wojtasik, Michal Baranski a Lukasz Zita. Zde je oceněn titulem nejlepšího basisty workshopu.

2008 – spolupracuje s vynikající interpretkou jihoamerické hudby – Martou Topferovou.

2008 – účastní se masterclass workshopu v Itálii, pod vedením předních amerických jazzových osobností, jako je Joey DeFrancesco, Benny Golson, Bobby Durham, Jimmy Cobb, Alberto Marsico a Buster Williams. I na tomto workshopu je oceněn jako nejlepší basista dílny.

2009 – se účastní se skupinou Points 22. finále mezinárodní sotěže jazzových standardů v polské Siedlci a získávají cenu poroty.

2009 – získává PRVNÍ CENU na mezinárodní soutěži instrumentalistů v polské Lomze. Jako jediný ze soutěžících vystupuje solově!

2009 – s kapelou Points vyhrává, jako první v České republice, prestižní mezinárodní jazzovou soutěž ve španělském Getxu! Do finále se Points dostali výběrem z více než 80 nahrávek z celé Evropy, Středního východu a Ruska. Tímto vítězstvím si zajistili účast na festivalech po celé Evropě.

2009 – získává cenu nejlepšího basisty na prestižní soutěži v belgickém Hoeilaartu. Points získali celkově druhé místo a trumpetista Miroslav Hloucal nejlepšího sólistu soutěže.

2009 – vydává u vydavatelství Animal Music své debutové CD pod názvem Invisible World. K nahrávání oslovuje Davida Dorůžku na akustickou kytaru, Daniele di Bonaventuru na bandoneon a hosty Tomáše Reindla na tabla a zpěvačku Martu Topferovou.

V rámci světových jazzových vystoupení účinkoval např. v Bulharsku, Francii, Itálii, Belgii, Rusku, Jihoafrické republice, Maroku, Španělsku, Německu, Rakousku, Polsku aj.

Na hudební scéně v současné chvíli dále spolupracuje např. s Davidem Dorůžkou, Beátou Hlavenkovou, Cyrillem Oswaldem (NL), Martou Topferovou (USA), Eternal Seekers, Yvonne Sanchez, Kontrabandem Milana Svobody, Pražským Big Bandem, Najponkem, Danem Tepfrem (USA), Bryson Kernem (USA), Samem Sadigurskym (USA), Markem Aanderudem (MEX/USA) a.j.

WWW: tomasliska.com/