Free Jazz Trio Olomouc

Free Jazz Trio Olomouc vystoupilo v premiéře 10. února r. 1972 a to na Olomouckých jazzových dnech ve složení: Milan Opravil (kapelník, bs, as), Josef Černý (b) a Antonín Náplava (ds). Uvedená skupina vznikla z původního Jazz Q.E.V. odchodem jejího vedoucího Emila Viklického (piano) na vojenskou základní službu. Dlouhá léta bylo Free Jazz Trio, a to zvláště díky ideové a tvůrčí iniciativě Milana Opravila, inspirováno tehdejší jazzovou avantgardou, představovanou jmény jako Ornette Coleman, John Surman, Mike Osborne, Cecil Taylor.

wp344c333c_0fPozději hudební projev kapely stále více inklinoval k improvizované, zcela volné a svébytné vlastní tvorbě, která postupně do sebe absorbovala, nikoliv však plánovitě a záměrně, i prvky jiných hudebních žánrů a směrů. Po dobu existence Free Jazz Tria došlo samozřejmě i k některým personálním proměnám v jeho obsazení – touto skupinou prošli hudebníci Josef Mahdal (b, el.b, bg 1979 – 1986), Jiří Stratil (ds, 1974 – 1975) a Miroslav Vykydal (ds, 1977 – 1978).

V současné době hraje Free Jazz Trio v obsazení: Josef Bláha (ss, as, ts, el. v, cl od r. 1973), Luděk Záruba (bg, od r. 1987) a Petr Večeřa (ds, 1976 1977 a pak již stabilně od r. 1979). Zakládající člen, Milan Opravil, Free Jazz Trio opustil především ze zdravotních důvodů v r. 1988, avšak i po tomto datu je s členy skupiny v kontaktu a ta řadu názorů a hudebních připomínek tohoto otce zakladatele F. J. T. využívá.

„…Čert už vlastně ví, co to vlastně hrajeme. Ale je to stále volnější, napínavější a háklivější na invenci, rozpoložení, kondici. Milan Opravil se totiž pro určitou míru jistoty vždy snažil alespoň o přípravu schémat našeho následného podání – i když se, pokud vše dobře šlo, nakonec nedržela. Teď jdeme do všeho po hlavě.“ (z dopisu Josefa Bláhy 12. prosince 1997, krátce po vystoupení na Alternativě ’97)

Free Jazz Trio Olomouc je v rámci naší republiky známým a současně nejvytrvalejším reprezentantem specifického hudebního, často velmi expresivního a nekompromisního, projevu, plně odpovídajícího pojmenování této kapely.

WWW: http://freejazztrio.czechian.net/

[podcast]http://www.freejazztrio.czechian.net/temperance11.mp3[/podcast] [podcast]http://www.freejazztrio.czechian.net/conjuction%20free%20jazz%20trio.mp3[/podcast]