Jan Knop / NAJPONK

Najponk (Jan Knop) hraje na piano od svých devíti let a od téže doby je značně posedlý jazzem. V roce 1990 založil Najponk Trio a později kvartet Najponk Q. Získal první místo v mezinárodní soutěži jazzových pianistů v Ostravě v roce 1995 a později byl přizván do projektu Českého rozhlasu Tribute to Thelonious Monk. Mezi hráče, se kterými za své dosavadní kariéry vystupoval a spolupracoval, patří Janusz Muniak, Dave Liebman, Piotr Baron, Osian Roberts a George Mráz.

najponkAť již sólově nebo v Najponk Triu vystupuje Najponk na jazzových festivalech od ruského Novosibirsku až po britský Cheltenham a absolvoval i prestižní A Trane Jazz Club v Berlíně. Najponk Trio bylo mnohokrát zvoleno kapelou roku, poprvé v roce 1998 v anketě České jazzové společnosti. Za své sólové album „Just About Love“ dostal Najponk cenu Anděl 2001 v kategorii Jazz & Blues. Album „Going It Alone“ bylo oceněno roku 1999 v anketě časopisu Harmonie.

Najponk se po delší hudební pauze vrátil k jazzu v roce 2009 a téhož roku rovnou vydal dvě alba. V době vydání alba „It’s About Time“ Najponk natáčí v New Yorku své další sólové album. O Najponkově hře napsal Prague Post: „Pianista Najponk hraje přímočarý jazz, v němž tvoří invenční, originální sóla a alchymii, která je čistým kouzlem. Vzrušující improvizátor, kombinuje svěžest Oscara Petersona s výstřední perfektností Thelonia Monka a s klasickým nádechem Wyntona Kellyho a Red Garlanda.“ Mezi jazzovými muzikanty a příznivci je Najponk znám jako sběratel jazzu s encyklopedickou znalostí prakticky všeho, co se jazzu týká. Je považován za jednoho z největších českých znalců tohoto žánru; na Ježkově konzervatoři vyučoval svého času historii jazzu. Jako posluchač však o sobě Najponk říká, že má daleko širší záběr: od Led Zeppelin přes Megadeth, Beatles, Franka Sinatru, až po klasiku. Jeho životním smyslem je swingující rytmus.

Diskografie:

  • Svatopluk Košvanec Quartet: Just Squeeze Me (Cube-Metier, 1998)
  • Najponk Trio: Birds In Black (Gallup Music, 1999)
  • Najponk: Going It Alone (Cube-Metier, 2000)
  • Najponk: Just About Love (Cube-Metier, 2001)
  • Najponk Trio: Ballads, Blues & More (Cube-Metier, 2001)
  • Najponk Trio: Autumn In New York (Cube-Metier, 2003)
  • Najponk, George Mraz, Martin Šulc: Night Lights (CzechArt, 2009)
  • Najponk: Just For My Friends (Cube-Metier, 2009)
  • Najponk, Ondřej Pivec, Gregory Hutchinson: It’s About Time (Animal Music, 2010)