Robert Balzar trio & John Abercrombie - Tales

Robert Balzar trio & John Abercrombie – Tales

Po prázdninovém půstu se opět podíváme na jednu zajímavou desku z českých luhů a hájů pocházející. A jelikož je pod tímto dílem podepsán i nejeden světový hudebník, mohla by snad deska vyvolat i nějaký ohlas světový.

tales-balzarČeského fanouška jistě musí potěšit, že se našim umělcům podaří přesvědčit v podstatě světovou legendu k natočení společné desky. Nejedná se pouze o nějaké hostování, ale o regulérní kvartet, který vytvořilo trio Roberta Balzara s Johnem Abercrombiem. Musím říci, že kytara mi na předchozích nahrávkách tria nikterak nechyběla, i bez ní byli umělci schopni vytvořit zajímavé kompozice a skvělá alba. Nyní však dostává výraz souboru nový rozměr. Když jsem v úvodu zmínil vícero světových umělců, pak je třeba ještě podotknout, že na produkci alba se podílel i Miroslav Vitouš.

Do děje nás pozvolna uvede první kompozice zvaná Tale, v níž se hned představí Robert Balzar s působivým sólem. Skladba postupně mizí, aby mohl nastoupit John Abercrombie se svou kytarou, která se prolíná celou kompozicí 22 years ago. Sólové výstupy kytary střídá klavír, zajímavé bicí rytmy přivádějí skladbu k postupné gradaci. Další skladby jsou neméně zajímavé, někdy se vytasí s intimnější náladou jako v případě Remember hymn, jindy jde zas o svižnější a odlehčené kompozice (Black cat white dog). Pomyslným vrcholem se pro mě stala poslední autorská kompozice na albu, tedy skladba Night. Rytmická sekce nás vtáhuje do noci, kontrabas skladbu rozjede a připraví půdu pro nástup dalších sól, aby se najednou z původně atmosférické skladby stal dynamicky strhující vrchol celého alba. Na závěr ještě jeden standard I fall in love too easily a hodina strávená při příjemné hudbě je u konce. Ještě musím zmínit obal desky, který mě prostě dostal. Nedovedu přesně zdůvodnit proč, ale ten slon je prostě úžasný. Že v jednoduchosti je síla zde platí dvojnásob.

Vyzdvihování sól či pozastavování se nad hráčskou kvalitou mi přijde zcela zbytečné, u takovéto nahrávky se to přecijen předpokládá, což je jen a jen dobře. Všeho také na albu dostanete měrou vrchovatou, jen je potřeba býti na tento zážitek dobře naladěn. Hudba je samozřejmě založena na emocích, její prožitek ovlivňuje množství dalších faktorů, třeba jen naše nálada. Když se necháte albem pohltit, bude to fungovat a přijmete ho s nadšením. Každý ať si prožije po svém, já mohu album určitě doporučit.