Zpráva o incidentu v Přerově

Zpověď Emila Viklického o nemilém pořadatelském incidentu na zahajovacím večeru ČAJF v Přerově, 25.10. 07.

Zahajovací koncert ČAJF v Přerově, 25.10. 07, 20.00 Emil Viklický Trio, hosté Milo Suchomel a Lubomír Tamaškovič. Těsně před začátkem koncertu přišel do šatny Aleš Benda, uviděl napsaný program a začal rozhodovat o tom, co a jak má moje trio hrát.

Vzhledem k tomu, že slovenští muzikanti nemohli přijet na plánovanou zkoušku v 16.00 /zácpy na dálnici, mlha/, byl program sestaven naprosto optimálně.

„Pokud se Ti program nelíbí“, řekl jsem a uvedl výše uvedené okolnosti, „pak si můžeš jít stěžovat na lampárnu, případně na přerovské nádraží, které je odtud coby kamenem dohodil“.

To jej tak rozlítilo, že začal vyhrožovat vším možným, včetně krácení nebo nevyplacení honorářů. „Jak je libo, posluž si“, řekl jsem.

Vskutku roztomilý způsob jak přivítat muzikanty před vystoupením. Skvělý slovenský tenorsaxofonista Milo Suchomel zůstal jak opařený: „To boľo myslené vážně? To neboľa sranda?“

„Bohužial nie, bolo to smrtelně vážně“ řekl Laco Tropp.
Celá scéna byla natolik neuvěřitelná, že ve zpětné retrospektivě vypadá jako záměrná provokace. Kdo ví…

Ve stejném sále Městského domu v Přerově jsem v roce 1971 začínal svoji jazzovou kariéru. Za celou tu dobu jsem se s takovým chováním pořadatele před vystoupením nikdy nesetkal, ani jsem nikdy neslyšel někoho jiného o podobném případu vyprávět.